štvrtok 6. septembra 2018

RECENZIA: Zachráňte Amelie (Cathy Gohlke)

Originálny názov: Saving Amelie (2014)
Dátum vydania u nás: 2017
Počet strán: 397
Vydavateľstvo: i527.net
Väzba: pevná

Anotácia: Rachel Kramerová dostane počas pobytu v Nemecku záhadný list s prosbou od dávnej priateľky. Kristine, manželka dôstojníka SS Gerhardta Schlicka, si uvedomuje meniacu sa situáciu v spoločnosti a obáva sa, že manžel považuje ich dcérku Amelie, ktorá je od narodenia hluchá, za škvrnu na svojom árijskom rodokmeni.
Rachel, ktorej Schlick kedysi dvoril, vie, že je nebezpečný rovnako ako hákové kríže, ktoré visia na berlínskych budovách ako čierne pavúky. Má podozrenie, že jej otec, popredný odborník v eugenike, vie o Hitlerových plánoch s ľuďmi, ako je Amelie, ktorých režim považuje za nehodných života. Keď sa odváži preskúmať jeho tajné dokumenty, odhalí aj šokujúce tajomstvá o vlastnej minulosti a rodine, ktorú nikdy nepoznala.
Rachel, ktorú si SS vezme na mušku, sa obráti o pomoc k Jasonovi Youngovi, ambicióznemu americkému novinárovi a pochybnému spojencovi, ktorý jej a Amelie pomôže utiecť z mesta vďaka kontaktom v odboji. Všetci traja sa ukryjú v bavorskom mestečku Oberammergau, známom svojimi pašiovými hrami, kde Jason a Rachel riskujú životy – a pozývajú k tomu aj iných –, aby zachránili neznámych ľudí, ktorých si tak veľmi obľúbili.

Téma druhej svetovej vojny je ešte aj v dnešných dňoch aktuálna a mnohí spisovatelia sa snažia cez svoje knihy šíriť posolstvo, ktoré kvôli týmto strašným časom vzniklo. Americká spiosvateľka Cathy Gohlke sa vo svojej tvorbe zameriava na rôzne skutočné príbehy ľudí, ktoré prostredníctvom svojich románov dokáže podať tak, že čitateľa chytia za srdce a prinútia ho zamyslieť sa. Kniha Zachráňte Amelie je srdcervúcou výpoveďou toho, čo sa dialo v Nemecku a mnohých iných štátoch pod vládou fanatického Adolfa Hitlera, ako jeho činy odsúdili na smrť milióny ľudí a ako toto šialenstvo vlastne začalo.

Napriek tomu, akú ťažkú tému tento román spracúva, príbeh sa číta veľmi rýchlo a ľahko, za čo môže autorkin skvelý štýl, ktorý vás donúti prevracať stránky jednu za druhou. Na dynamike pridalo aj striedanie rôznych pohľadov, ktoré prispelo k tomu, že sme mali možnosť sledovať príbeh z rôznych strán. Napríklad priamo od jednej z hlavných postáv Rachel Kramerovej, vychovanej ako dcéra váženého doktora spolupracujúceho s nacistickými výskumníkmi. Tá sa v priebehu celej knihy zmenila úplne najviac. Zo ženy, ktorá verila každému slovu svojho otca, ktorá mala od malička všetkého dostatok a patrila do šťastnej skupiny ľudí, ktorých nacisti považovali za "dokonalú rasu nadľudí" sa postupne stávala odvážna rebelka, ktorej sa otvorili oči a rozhodla sa bojovať proti tejto šialenej ideológií.
Veľmi jej k tomu dopomohol americký novinár Jason Young, asi moja najobľúbenejšia postava z celej knihy. Jason ako zahraničný korešpondent cestoval po Nemecku a podával správy, čo sa aktuálne na verejnosti deje. Kvôli prísnej cenzúre, ktorá sa začala po krajine rozmáhať samozrejme nemohol práve kriticky písať o všetkom, čo sa dialo, no on vždy našiel spôsob ako so správnou dávkou irónie upozorniť na šialenstvá, ktoré sa diali všetkým pod nosom. Ako novinár mal navyše veľmi cenné postavenie- mohol takmer bez problémov cestovať po krajine, spoznávať mnoho užitočných ľudí a hlavne pomáhať tým, ktorí to potrebovali. To, s akým zápalom no pri tom eleganciou prenikol do odboja vďaka ktorému mohol pomáhať rôznym ľuďom prenasledovaným režimom, si ma úplne získal.
Amelie, okolo ktorej sa príbeh vlastne točil, zosobňovala všetky nevinné obete tej doby, ktoré sa neprevinili ničím, okrem svojho pôvodu alebo fyzických nedokonalostí, ktoré nacisti vyhlásili za nehodné života. Štvoročné dievčatko, ktoré nikomu nikdy neublížilo, ktoré ešte ani nemalo možnosť zažiť život, bolo odsúdené na smrť za niečo, čo nikdy nemohlo. A rovnako tak každé iné dieťa, každý muž a žena, či už Židia, ktorí boli obeťami holokaustu alebo ľudia ako Amelie, síce narodení v "správnej" rodine a národnosti, no fyzicky nedokonalí.
Príbeh sa zameral aj na ľudí z alpskej dedinky Oberammergau, preslávenej svojimi pašiovými hrami. Tu autorka poukázala na ďalší aspekt vzmáhajúcej sa Hitlerovej moci a to obmedzovanie kresťanov, ktorí síce boli uznávaní ako tí lepší od Židov, no museli prijať kult osobnosti Hitlera, ktorý mal byť ako jediný oslavovaný a uznávaný ako Najvyšší.
Obyvateľkou tejto dedinky bola aj Lea Hartmanová, žena ktorá nemohla mať to, po čom najviac túžila- deti. Jej manžela Friedricha odviedli na vojnu a tak toto bremeno znášala sama v prítomnosti svojej Omy- starej mamy. Jej osud sa pevne prepletie s Racheliným, keď obe zistia, čo majú vlastne spoločné, no zároveň aké sú si odlišné.

Tento román do hĺbky rozoberá ideológiu, ktorá to všetko vlastne začala; skutočnú Hitlerovu politiku a priebeh vojny; zachytáva ako sa pomaly menila spoločnosť, čo vojna znamenala pre obyvateľov Nemecka a bežných ľudí, ktorí sa museli chtiac-nechtiac podrobiť novým nariadeniam; cenzúru a neslobodu a neschopnosť obyčajných ľudí s tým niečo robiť- to všetko cez osudy rôznych odlišných ľudí, ktorí ale mali niečo spoločné... nádej. Nádej v lepšiu budúcnosť, v odpustenie a v pokoj. Každý ju síce hľadal prostredníctvom niečoho iného, buď modlitieb a Boha, pomáhaním prenasledovaným alebo len snahou ochrániť svojich najbližších, no všetci boli vďaka tomu vlastne rovnakí.
Autorke sa podarilo dokonale zachytiť atmosféru strachu, ktorú všetci tí ľudia vtedy pociťovali, tú neistotu, napätie a nekončiace obavy. Vojna a vláda nacistov sa dotkla každého, najtragickejšie samozrajme Židov a všetkých prenasledovaných ľudí, no aj obyčajných obyvateľov, ktorí často trpeli hladom, nemohli verejne hlásať svoj názor, nemohli len tak cestovať alebo opúšťať krajinu, čítať zahraničné noviny alebo počúvať zahraničné rozhlasové stanice, museli dodržiavať večerný zákaz vychádzania a vo všetkom vyhovieť členom SS a gestapa... neviem si predstaviť, aký to musí byť pocit byť uväznený vo vlastnej krajine, ktorá sa zmenila na nepoznanie.

Táto kniha je plná krásnych myšlienok, opisuje činy obrovskej odvahy a lásky, všetko inšpirované skutočnými príbehmi, čo jej dodáva na neskutočnom čare. Mal by si ju prečítať úplne každý, pretože si myslím, že každý človek v nej nájde niečo, čo ho donúti zamyslieť sa nad životom, svetom v ktorom žije a hodnotami, ktoré by sme si mali osvojiť. A myslím si, že presne toto by mala každá dobrá kniha ponúknuť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net
Knihu si môžete zakúpiť TU :)
https://www.i527.net/kniha/zachrante-amelie/

2 komentáre:

  1. Som taká nadšená z toho, že si ťa táto kniha tak veľmi získala. Ja na tom nie som inak a považujem ju za jednu z naj kníh, ktoré som prečítala tento rok. Ach, bolo to skrátka dokonalé, premyslené od začiatku po koniec a ako i ty píšeš, plné myšlienok a hodnôt, ktoré by sme si mali osvojiť. Pani Gohlkeová je je Pani Spisovateľka!♥♥♥ Jednoducho, úžasný, precítený a dokonalý príbeh! ^.^ Presne ako aj tvoje recenzia, ktorá je prekrásna a taktiež donúti človeka zamyslieť sa a určite po knihe siahnuť - naozaj skvostne zachytený názor♥♥♥
    Maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola jednoducho skvelá!
      A ďakujem veľmi pekne, som hrozne rada, že recenzia zaujala ^.^ ♥♥♥

      Odstrániť