nedeľa 9. februára 2020

RECENZIA: Spev o Achillovi (Madeline Miller)

Originálny názov: The Song of Achilles (2011)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 272
Vydavateľstvo: Tatran
Väzba: pevná s prebalom

Anotácia: V dávnom veku hrdinov vypovedali nesmelého gréckeho princa Patrokla za mladícku nerozvážnosť z vlasti do Ftie. Z dediča trónu sa razom stal bezvýznamný dvoran žijúci v tieni kráľa Pelea a jeho výnimočného syna Achilla. Najväčší grécky hrdina Achilles bol pravým opakom Patrokla – silný, krásny, rozumný, odvážny, obratný v boji oplýval všetkým, čo zdobí a ctí muža, a navyše bol synom bohyne. Za normálnych okolností by sa nikdy nestretli, no Achilles sa jedného dňa rozhodne rozprestrieť nad potupeným princom ochranné krídla. Ich váhavý vzťah čoskoro vystrieda vrúcne a nerozlučné priateľstvo. Z chlapcov vyrastú mladí muži, udatný bojovník a nadaný liečiteľ. Ich vzájomná náklonnosť sa aj napriek nevôli Achillovej matky Tetidy, krutej morskej nymfy, ktorá nenávidí smrteľníkov, čoraz väčšmi prehlbuje. Nad šťastím priateľov však visí hrozba neblahej veštby. Keď sa Gréci dozvedia, že spartskú kráľovnú Helenu, najkrajšiu zo smrteľných žien, uniesol trójsky princ Paris, rozhodnú sa spojiť sily a zaútočiť na mocnú Tróju. Aj Achilles sa dá zlákať prísľubom veľkej slávy a vypláva s ostatnými do boja. Nerozhodný Patroklos sa zmieta medzi láskou a strachom, ale nasleduje ho. Netuší, že ďalšie roky, plné strastí a vojenských útrap, podrobia skúške všetko, čo sa obaja naučili a čo im je drahé, a že čoskoro bude musieť prenechať priateľa neodvratnému osudu, aj keď na to nebude pripravený. 

Stalo sa vôbec niekedy, že by ma nejaký mytologický príbeh sklamal? Nemyslím si. Grécka mytológia je niečo, čo zbožňujem a o čom budem rada čítať stále dookola, či už budem o danom príbehu niečo vedieť alebo nie. Navyše som si už overila, že Madeline Miller má na písanie naozaj talent a jej Kirké ma uchvátila. Spev o Achillovi je síce jej prvotina, no je to rovnako prepracovaný a nádherne napísaný román, ktorý vás chytí a až do konca nepustí.

Prvé, čo chcem spomenúť je to, že ma zaskočil rozprávač tohto príbehu. Keďže som si ani neprečítala anotáciu a hneď sa vrhla do čítania, prekvapilo ma, že príbeh je písaný v prvej osobe, no nie z pohľadu Achilla. Keď sa na to pozerám spätne, dáva to zmysel a je to podľa mňa oveľa lepšie, ako keby bol rozprávačom samotný Achilles. Máme totiž možnosť vidieť Achilla - bájneho hrdinu - očami obyčajného človeka. Patroklos bol síce pôvodom princ, no jeho detstvo bolo dosť ťažké. Nemal najlepší vzťah s rodičmi, jeho otec bol krutý kráľ a o syna sa vôbec nezaujímal, pretože mu pripadal príliš slabý a nehodný trónu, ktorý by mal po otcovi zdediť. Patroklov život sa rýchlo skomplikuje a ocitne sa vo vyhnanstve, zbavený svojho postavenia a všetkého, čo poznal. Určite nečakal, že to ešte nie je nič v porovnaní s tým, kam bude jeho život smerovať, keď stretne Achilla. A tam sa to všetko začína.

Patroklos & Achilles
Achilles má rovnaký účinok na všetkých ľudí. Jeho krása, talent a božská stránka, ktorú zdedil po matke, očaria úplne každého. Patroklos nebol výnimka, no okrem tohto všetkého ho fascinovala aj Achillova osobnosť a myšlienky. Rýchlo si uvedomil, že je to jediný človek s ktorým chce tráviť svoje dni, jediný priateľ, ktorého chce mať pri sebe. Ich vzťah sa postupne vyvíja a napokon sa z nich stanú priatelia, ktorí už nie sú bez toho druhého úplní. Bolo fascinujúce sledovať tento vývoj, prehlbovanie ich priateľstva a to, ako sa vzájomne ovplyvňovali. Boli sme svedkami ich premeny z chlapcov na mužov, z bezstarostných detí na dospelých, ktorí musia niesť nejakú zodpovednosť. Zasahovalo ma to najmä u Achilla. Patroklove myšlienky som poznala, no Achilles bol preňho často záhadou. Preto ma vždy neskutočne zahrialo pri srdci, keď práve Achilles dal najavo, čo preňho Patroklos znamená. Neskôr, keď dej trochu pokročí a obaja chlapci sa ocitnú vo víre udalostí, ktoré sa zapísali do histórie ako jeden z najznámejších vojnových konfliktov, sa ukáže, ako jednému na druhom v skutočnosti záleží. Tento ich vzťah mi prišiel naozaj výnimočný. Navzájom sa ochraňovali, boli ochotní jeden pre druhého zomrieť, ak by to bolo nutné. Hlavne Patroklos bol vždy v pohotovosti, pripravený Achillovi s čímkoľvek pomôcť. Akoby bol jeho strážny anjel. No páčilo sa mi, že Patroklos nebol zaslepený a videl aj Achillove zlé stránky. V niektorých momentoch bol totiž trochu sebestredný a zaslepený. No vždy mal pri sebe Patrokla, ktorý ho naviedol na správnu cestu.

Autorka znova bravúrne zvládla spracovať históriu a mytologické prvky prítomné v tomto príbehu. Okrem Achilla tu vystupujú aj ďalší známi a slávni grécki hrdinovia ako napríklad Paris, Hektor alebo Odyseus. Dodalo mi to trochu perspektívu, pretože niekedy sa ťažko datuje, kedy ktorý hrdina žil a kto vtedy panoval. To určite spôsobuje aj prítomnosť bohov, ktorí sú nesmrteľní a tak vystupujú v každom jednom príbehu. Tu je však jasne dané, kto je momentálne považovaný za najväčšieho hrdinu tých čias a kto sú ďalší slávni polobohovia. V tom čase, keď sa začalo hovoriť o Achillovi bol už veľmi známy Odyseus s ktorým sa hlavné postavy aj stretnú. Spomínajú napríklad aj Herakla a Persea, ktorí sú už však aj pre nich legendami a tak je jasné, že žili dávno pred nimi. Fascinuje ma, ako dokáže autorka oživiť mytologické postavy staré tisícky rokov a vdýchnuť im ľudskosť, dať im
<3
osobnosť a charakteristické črty. Veľmi sa mi páčili napríklad rozhovory medzi Odyseom a Diomedom, ktorí sa neustále doberali a vtipkovali. Zaujímavé bolo sledovať aj politiku a rôzne zvyky, ktoré zachovávali králi pri riadení svojich kráľovstiev. V príbehoch často počúvame napríklad o uzatváraní manželstiev medzi princmi a princeznami rôznych kráľovstiev, aby spečatili spojenectvo a podobne... často zabúdame, že to boli reálni ľudia, ktorí tiež majú svoje túžby a sny a ktorých životy sú takto ovplyvňované inými ľuďmi. Toto všetko sem autorka zapracovala a tak pôsobila celá kniha veľmi reálne.

Keďže ide o príbeh inšpirovaný mytológiou, kniha je samozrejme plná rôznych fantastických a magických prvkov. Jedným z tých najväčších sú prirodzene samotní grécki bohovia. V tomto príbehu boli o niečo menej prítomní ako v Kirké, síce sa často spomínali a niekedy aj zasahovali do deja, ako postavy vystupovali len boh hudby a liečiteľstva Apolón a morská nymfa Tetis. Okrem bohov sa tu však objavovali aj iné mytologické tvory, napríklad najznámejší kentaur Cheirón. Cheirón je známy ako učiteľ mnohých slávnych polobohov a hrdinov, a tak nemôže chýbať ani v príbehu o Achillovi. Tieto kapitoly s Cheirónom som si veľmi užívala, možno aj preto, že som si vďaka nim spomenula na sériu Percy Jackson, čo je moja srdcovka, ako veľa ľudí určite vie.

Musím vyzdvihnúť aj nádherné lyrické opisy, plné emócií a citov, ktoré Patroklos ako rozprávač vnímal veľmi živo. Nejaké emócie uňho dokázali vyvolať aj úplné maličkosti, či už zlatý odlesk Achillových vlasov, žblnkot vody alebo praskot ohňa. Každou stránkou som si ho ako rozprávača cenila čoraz viac a ako postava mi veľmi prirástol k srdcu. Hoci Patroklos je v porovnaní s božským Achillom nevýrazný, fyzicky oveľa menej zdatný a často ľuďmi nedocenený, je to neskutočne hlboká postava, ktorá napokon veľmi ovplyvnila smerovanie Trójskej vojny a udalostí, ktoré nasledovali po nej.

Táto kniha bola pre mňa neskutočným zážitkom a som presvedčená, že uchváti každého, či už ide o milovníka gréckej mytológie alebo o čitateľa, ktorý si chce jednoducho prečítať napínavý príbeh o láske, vojne a zrade, podčiarknutý brilantným štýlom písania, ktorý vo vás zanechá výraznú stopu.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem 
PreŠkoly.sk
Knižku si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára