štvrtok 19. decembra 2019

RECENZIA: Freddie Mercury - Ilustrovaný životopis (Alfonso Casas)

Originálny názov: Freddie Mercury - Una biografiá (2018)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 144
Vydavateľstvo: Lindeni
Väzba: pevná

Anotácia: Životný príbeh frontmana kapely Queen doplnený o jedinečné ilustrácie.
Kto z nás si niekedy v živote nezaspieval „We Are the Champions“? Koho nevtiahli precítené tóny a prepracovaná rôznorodosť „Bohemian Rhapsody“? Skupina Queen zasiahla do života niekoľkých generácií a doslova premenila tvár populárnej hudby. Nápadito ilustrovaná biografia vás prevedie životom frontmana Freddiho Mercuryho od jeho narodenia na Zanzibare, cez svetové pódia a nespútané večierky až po boj s vtedy ešte neznámou chorobou AIDS.

Kto ma aspoň trochu pozná, tak vie, že Queen je moja najobľúbenejšia kapela na svete a deväťdesiat percent času v podstate nepočúvam nič iné 😅 Preto, keď som zistila, že vychádza táto kniha, v podstate som ani nerozmýšľala a vedela som, že ju jednoducho musím mať. Ako každý fanúšik samozrejme viem celkom dosť vecí o členoch tejto kapely aj o ich hudbe, no často sa stane, že sa dozviem niečo nové a prekvapivé. Aj táto kniha, ktorá sa zameriava predovšetkým na frontmana kapely - Freddieho Mercuryho, ponúka niekoľko zaujímavých a prekvapivých informácii, všetko doplnené krásnymi ilustráciami.

Freddie bol stelesnením všetkého, čo vyjadrovala jeho hudba - nespútaným, divokým a všestranným človekom, ktorý dokázal svojim hlasom a vystupovaním na pódiu opantať niekoľko-tisícové davy. V súkromí bol však dosť hanblivý a introvertný a k telu si pripúšťal len zopár ľudí, ktorí mu boli najbližší. Tento životopis zachytáva jeho hviezdnu kariéru, no aj úplné začiatky jeho života, teda detstvo na Zanzibare, odkiaľ pochádza, jeho prvé neúspešné pokusy presláviť sa s rôznymi kapelami a stretnutie s Brianom Mayom a Rogerom Taylorom, ktoré všetkým napokon zmenilo život.

Kniha je rozdelená do niekoľkých častí podľa toho, ako je vystavaná skladba Bohemian Rhapsody, asi najikonickejšia pesnička od Queen. V Intre autor približuje Freddieho detstvo, presťahovanie sa do Anglicka, štúdium a prvé stretnutia s hudbou. Časť Balada už opisuje prvé roky po sformovaní kapely ako celku, kedy sa k nim pridal už aj basgitarista John Deacon a začali vznikať nové hity. Nahrávať piesne a albumy však nie je žiadna hračka a aj Queen sa musel pasovať s rôznymi problémami, od neúspešných prvých singlov až po nevýhodné zmluvy s nahrávacími štúdiami. Páči sa mi, že autor nerozoberá len hudbu a Freddieho ako speváka, ale približuje aj jeho záujmy a veci, čo ho ovplyvnili ako človeka a ktoré sa neskôr transformovali aj do jeho tvorby.
V časti Gitarové sólo máme možnosť prečítať si niečo o Freddieho sólovej kariére a životnom štýle, ktorý ho tak trochu odlišoval a aj odčleňoval od ostatných členov kapely. Nebolo tajomstvom, že Freddie je gay, hoci v tých časoch išlo o niečo oveľa kontroverznejšie a verejnosťou odmietané, než ako je to teraz. Freddie si užíval slobodu a voľnosť, kým ostatní členovia kapely si pomaly zakladali rodiny a žili svoje životy s ohľadom na ne. Freddie po svojom boku dlho nemal nikoho takého, no napokon sa mu podarilo stretnúť človeka s ktorým sa chystal stráviť zvyšok svojho života.
Ďalšia časť Opera sa zameriava na to, ako sa začal Freddieho život meniť po tom, ako mu diagnostikovali zákernú chorobu AIDS o ktorej sa vtedy vedelo veľmi málo. V kapitole Rock sú priblížené roky, ktoré Freddie prežil s čoraz zhoršujúcim sa zdravotným stavom, no ktoré ho napriek tomu nedonútili prestať spievať a nahrávať, hoci posledný spoločný koncert si kapela užila ešte v roku 1986 a nasledujúce roky už ďalšie turné nezorganizovali.
Pri čítaní riadkov o Freddieho smrti som sa neubránila slzám, rovnako ani pri  čítaní záverečnej kapitoly s názvom Outro, v ktorej sa dozvieme o udalostiach, ktoré nasledovali po Freddieho smrti a ako to niesli ostatní členovia kapely. Toto je pre mňa vždy citlivá téma, pretože Brian s Rogerom naďalej pokračujú vo vystupovaní a udržujú Queen v chode. Briana sledujem na Instagrame, kde takmer každý deň uverejňuje rôzne informácie z jeho života, ale aj rôzne spomienkové príspevky na Freddieho alebo tie roky, keď boli ešte všetci spolu. Hoci už od Freddieho smrti ubehlo dvadsaťosem rokov, Brian o ňom stále rozpráva s láskou a slzami v očiach.

Queen je pre mňa neskutočnou srdcovkou, kapelou, ktorá podľa mňa nemá konkurenciu a ktorá ovplyvnila históriu hudby nezameniteľným spôsobom. Vždy som rada, keď môžem niekoho nového zasvätiť do ich hudby, hoci každý v živote určite počul aspoň jednu ich pesničku, aj keď nevie, že je od Queen 😂
Toto je naozaj must-have pre každého fanúšika, ale aj dobrou voľbou pre niekoho, kto chce preskúmať tvorbu interpretov, ktorých bežne nepočúva. Som si istá, že po prečítaní tejto knihy a vypočutí niektorých piesní sa vám Queen dostane pod kožu, pretože ich tvorba je nenapodobiteľná! ❤️

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem Albatros Media
Knižku si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Od Queen mám niektoré pesničky rada a určite by bolo zaujímavé sa dozvedieť niečo viac.:) Inak hrozne sa mi páči obálka.:3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne sa to oplatí 😍 a aj mne, celá kniha je krásne spracovaná :3

      Odstrániť