štvrtok 17. októbra 2019

RECENZIA: Na dvore z hviezd a mrazu (Sarah J. Maas)


Originálny názov: A Court of Frost and Starlight (2018)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 223
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: brožovaná

Anotácia: Feyre, Rhys a ich priatelia sú zaneprázdnení odstraňovaním škôd, ktoré počas pohnutých časov vojny utrpel Nočný dvor a taktiež značne zmenený zvyšok sveta. Ale Zimný slnovrat je konečne tu a s ním aj zaslúžený oddych. No ani slávnostná atmosféra nedokáže celkom zahnať temné tiene minulosti a Feyre zisťuje, že tí, na ktorých jej najviac záleží, sú poznačení hlbšie, než si pôvodne myslela - a že rany, čo utŕžili, môžu mať nedozerný vplyv na budúcnosť celého dvora.
Povinné čítanie pre všetkých fanúšikov bestsellerovej trilógie o ďalších osudoch hrdinov, ktorých si zamilovali čitatelia po celom svete.


Myslím, že je už len málo ľudí, ktorí by nepoznali Sarah J. Maas a jej Dvory alebo sériu Trón zo skla. Rôznia sa aj názory na kvalitu jej písania a príbehov, ale to je debata na inokedy 😅 Odhliadnuc od všetkého, ja som bola veľmi zvedavá na túto novelu, keďže aj na ňu som počula rôzne rozporuplné názory. Keďže ide o novelu a nie poriadny tučný román, ako je pri SJM zvykom, príbeh nemá toľko rôznych vrstiev a smerovaní. Ide v podstate o život hlavných postáv po udalostiach z tretej knihy a o to, ako sa so všetkým vyrovnávajú. Preto sa mi veľmi páči, že napriek všetkému tieto mini epizódky a krátke príbehy dokážu prehlbovať charaktery postáv a ponúkajú čitateľovi nový uhol pohľadu na danú postavu alebo udalosť.

Členovia Nočného dvore
K slovu sa dostali postavy, ktoré väčšinou nemajú svoj vlastný pohľad a aj vďaka tomuto sa k nim čitateľ dostane oveľa bližšie. Niekedy to bola len jedna krátka kapitolka pozostávajúca zo zopár
stránok, no aj tak odhalila niečo nové z vnútorného života danej postavy. Páčili sa mi aj momenty, keď poodhalili niečo zo svojej minulosti, ktorá je naozaj bohatá (keďže väčšina z nich žije už stovky rokov) a na celé jej obsiahnutie by musela mať každá postava vlastnú knihu. Po tejto stránke sú podľa mňa knihy od SJM veľmi do detailov prepracované a hoci sa u nej už objavuje istá šablónovitosť, stále ma to baví a rada si prečítam niečo nové - o tom bola aj táto kniha.

Myslím, že každý kto čítal druhý a tretí diel z Dvorov, si musel aspoň trochu obľúbiť Rhysandov "inner circle", čiže jeho najbližších spoločníkov, ktorých považoval skôr za rodinu, ako poddaných, čo technicky boli. Všetky tieto postavy majú medzi sebou neuveriteľne silné putá a je jasné, že by jeden pre druhého urobili čokoľvek. To sa najčastejšie prejavuje v hraničných situáciách, keď postavy čelia nebezpečenstvu alebo smrti a vtedy si uvedomujú, čo môžu stratiť. O to výnimočnejšie je, že v tejto novele to bolo veľmi výrazné aj v úplne obyčajnej, priam až idylickej atmosfére, ktorá v príbehu prevládala. Až mi bolo trochu ľúto, že som ju nečítala o trošku neskôr, kedy by už vonku padal sneh a bola zima, aby som mohla ešte o čosi viac vnímať tú atmosféru. Napriek tomu som sa do príbehu vedela vcítiť a dokonale si predstaviť zasnežené uličky Velarisu, štíty hôr a pukotanie ohňa v útulných komnatách Rhysovho domu.

Ako som už spomínala, ide o novelu a teda o knihu, kde sa dej nejako výrazne neposúva. Osobne mi niektoré scény prišli ako také kúsky z originálneho príbehu, ktoré sa autorke do knihy nezmestili či nehodili alebo epizódky, ktoré jednoducho mala potrebu napísať. Čo podľa mňa vôbec nie je zlé a práve naopak, je to taký milý bonus, ktorý poteší každého čitateľa, čo si chce jednoducho prečítať čosi viac o svojich obľúbených postavách a potešiť sa niektorými scénami. Ja som sa pri mnohých pasážach priblblo usmievala, lebo mi prišli milé alebo sa aj nahlas smiala, keď ma niečo úprimne pobavilo. V originálnej trilógií nemáme veľa možností vidieť Rhysa, Cassiana a Azriela ako sa spolu zabávajú v snehu alebo ako spolu všetci nažívajú v bežný deň bez bitiek a krviprelievania. Takže mne táto kniha ulahodila a verím, že ľuďom, ktorí to berú rovnako ako ja, tiež.

Napriek tomu že ide len o nejaký doplnok k sérií, niekoľko vecí mi prišlo dosť otvorených a akoby sľubovali nejaké to pokračovanie. Priznám sa, že neviem ako je to s prípadnými pokračovaniami, čo autorka chystá a či sa o tom dozvieme niečo viac, no ak áno, ja sa na to budem veľmi tešiť a rada sa znova vrátim do tohto magického sveta, ktorý Sarah J. Maas stvorila :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižky si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Měla jsem úplně stejné pocity :) Ano, nic převratného se tam neděje, ale jak říkáš, jako doplnění charakterů to je ideální. Ale ostatně, já bych od SJM četla i nákupní seznam a dala mu aspoň 4 hvězdičky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, SJM to so slovami vie a tiež by som sa nebránila hocičomu od nej :D :D

      Odstrániť