štvrtok 29. augusta 2019

RECENZIA: Kirké (Madeline Miller)

Originálny názov: Circe (2018)
Dátum vydania u nás: 2019
Počet strán: 304
Vydavateľstvo: Tatran
Väzba: pevná

Anotácia: Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov.
Zeus ju z obavy pred jej nepredvídateľnými schopnosťami vyženie na opustený ostrov, kde Kirké rozvíja svoje tajomné umenie, krotí divé zvery a stretáva mnohé významné postavy z gréckej mytológie vrátane Daidala, jeho nešťastného syna Ikara, napoly človeka, napoly býka Minotaura, krvilačnej Medeie a, samozrejme, prefíkaného Odysea vracajúceho sa z trójskej vojny. Neželaných či dotieravých hostí s potešením premieňa na prasce, no vie im opäť vrátiť ľudskú podobu. Iných si zasa obľúbi a na istý čas sa stávajú jej milencami. 
Lenže osamelým ženám často hrozí nebezpečenstvo a rozmarná Kirké na seba nechtiac privolá hnev bohov aj ľudí. Napokon musí čeliť jednej z najdesivejších a najpomstychtivejších božstiev celého Olympu. Ak chce ochrániť svojich drahých, musí pozbierať všetku odvahu a raz a navždy si vybrať miesto – buď medzi bohmi, ktorí jej dali život, alebo smrteľníkmi, ktorých sa naučila milovať.

Kto ma aspoň trochu pozná, tak vie, že zbožňujem grécku mytológiu. Fascinujú ma legendy a príbehy staré tisícky rokov, plné hrdinov, bohov, príšer a výprav. Hneď ako sa na trhu objavila Kirké, vedela som, že ju musím mať.
Veľmi sa mi páči, ako je tento príbeh spracovaný. Nie je to nijaká stručná legenda, ale poriadny prepracovaný román plný rôznych postáv a dejových línii. Preto si myslím, že dokáže zaujať aj čitateľa, ktorý o gréckej mytológií veľa nevie a zároveň prekvapiť nadšenca, ktorý takto spozná známe postavy v trochu inom svetle.

Kirké ako hlavná postava bola veľmi sympatická. Ja osobne som o nej nevedela až tak veľa, poznala som hlavne legendy v ktorých sa stretla s niektorými hrdinami a o jej činoch, keď bývala na ostrove Aiaia. Preto ma veľmi potešilo, že v tejto knihe je jej príbeh rozpovedaný úplne od začiatku. Sleduje celé jej detstvo v prítomnosti jej božských rodičov a príbuzných, ktoré ale nemala vôbec jednoduché. Keďže bola trochu iná ako jej súrodenci alebo zvyšok rodiny, zažila si plno ponižovania a výsmechu. Tomu zodpovedala aj jej povaha, bola ustráchaná a bez sebavedomia. Počas celej knihy však môžeme sledovať podrobný vývoj postavy a Kirké sa teda poriadne zmenila. Z ustráchaného malého dievčaťa, ktorému vtĺkali do hlavy, že za nič nestojí, sa stáva mocná žena. Kirké sa zároveň vymyká stereotypu, akým boli v mýtoch zobrazované ženy - boli dobré len na to, aby mužom rodili deti a to zväčša platilo aj pre bohyne. Kirké však bola iná, robila si čo chcela a odmietala sa nechať zlomiť. Celkovo mi prišla veľmi príjemná a ako niekto s kým sa viem stotožniť. Poznala som však nejaké mýty, ktoré ju zobrazovali aj v nie práve pozitívnom svetle a preto som bola zvedavá, ako to autorka podá. A aj to zvládla skvelo, pretože Kirké ako postavu nepísala ako vyslovene dobrú alebo zlú, jednoducho to bola bytosť s dobrými aj zlými stránkami, ktorá za život urobila veľa chýb, no aj dobrých skutkov.
Obloha sa vyjasnila a hviezdy žiarili jasnejšie než inokedy, osvetľovali nočnú tmu ako závesné lampy. Keby sme napli uši, začuli by sme vo vetre škripot ich reťazí."
Rovnako reálne mi prišli aj iné postavy, napríklad bohovia. Tí sú väčšinou zobrazovaní ako nedostupné a všemocné bytosti, no vďaka Kirké ako rozprávačke pôsobili oveľa reálnejšie, oveľa bližší. Tiež neboli čiernobieli, ale prevažne boli všetci vykreslení ako krutí a intrigánski, opovrhujúci ľuďmi. To ale celkom dáva zmysel, pretože žijú celé storočia až tisícročia, sú nesmrteľní a mocní, čo znie síce ako niečo, po čom každý túži, ale za taký dlhý čas to musí každého unaviť. Prejaví sa nuda, stereotyp a každé malé rozptýlenie im musí robiť neskutočne dobre.
Bohovia sú zároveň veľmi pyšní a samoľúbi a väčšinou opovrhujú takmer všetkými smrteľníkmi. Niektorí slávni hrdinovia sa síce tešili priazni niektorých bohov, no to nikdy netrvalo viac ako pár rokov a potom o nich stratili záujem.  Považujú ich za slabé a bezvýznamné bytosti, pretože zomierajú a keďže žijú tak krátko, v porovnaní s ich nesmrteľnými životmi sú tie smrteľné zanedbateľné. No Kirké bola aj v tomto iná. Ľuďom občas závidela to, že môžu prežiť život s ľuďmi, ktorých majú radi a potom spolu odísť do podsvetia, kde po smrti možno spolu strávia večnosť. Kirké však bola odsúdená na nekonečnú samotu, musela sledovať ako ľudia, ktorých si obľúbila, zomierajú a opúšťajú ju. V božskom živote síce desaťročia ubiehajú ako voda, no to neznamená, že rovnako rýchlo odchádzajú spomienky. V takýchto chvíľach mi bolo Kirké ľúto.
„Naznačil mi to Odyseus."
Čo povedal?"
Že nikdy nestretol bohyňu, ktorej by väčšmi prekážala vlastná nesmrteľnosť."
V inom svetle však boli predstavení aj hrdinovia. Tí sú si všetci v starých legendách väčšinou veľmi podobní - krásni, silní, odvážni, uznávaní a nebojácni. Vystupujú ako hlavné postavy takmer v každej legende, vždy porazia nepriateľa a ostatní ľudia ich uctievajú takmer ako bohov. To však tiež nie je práve reálne a keďže hrdinovia sú tiež len ľudia, so všetkými smrteľníckymi slabosťami, v tejto knihe máme možnosť spoznať aj ich temné stránky, ich krutosť a pýchu, na ktorú častokrát doplatili.

Od tejto knihy som sa naozaj nedokázala odtrhnúť. Každou stránkou som sa do príbehu vnárala hlbšie a hlbšie a vôbec sa mi nechcelo vracať späť do reality. Kniha bola napísaná veľmi pútavým štýlom s jednoduchými, ale nádhernými opismi a samozrejme nechýbala ani akcia a scény, pri ktorých sa stupňovalo napätie. Autorka veľmi dobre zvládla zapasovať do príbehu staré a známe mýty, ktoré ale podala pútavo a zaujímavo a hoci sa tam objavilo veľmi veľa postáv, vôbec nepôsobili mätúco a každú patrične predstavila. Ak by ale aj tak niekto trochu tápal, na konci knihy je zoznam všetkých titanov, bohov, hrdinov aj oblúd, ktoré sa v príbehu objavili a k nim krátky popis s najdôležitejšími informáciami o ich živote. Vďaka tomu sa jedná o skvelo prepracované a komplexné dielo, ktoré má podľa mňa všetko, čo má dobrá a pútavá kniha mať a za mňa je to jedna z najlepších kníh, ktoré som tento rok čítala :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem PreŠkoly.sk
Knižku si môžete zakúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Už by som sa fakt do toho mala pustiť. Circe mi leží na poličke už neskutočne dlho a neviem sa k nej dokopať :D A čím viac pozitívnych názorov na ňu čítam, tak tým viac sa na ňu teším, ale aj to čítanie zároveň odďaľujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som sa do nej pustila relatívne neskoro vzhľadom na to, že som sa na ňu tešila odkedy som zistila, že niečo takéto existuje :D

      Odstrániť
  2. To znie ako fakt dobrá knihy a hlavne so zaujímavými postavami, čo ja môžem. Tak hádam k nej dostanem.:)

    OdpovedaťOdstrániť