sobota 24. februára 2018

RECENZIA: 14-14 Priateľstvo naprieč storočiami (S. Edgar, P. Beorn)


Originálny názov: 14-14 (2014)
Rok vydania u nás: 2018
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 192
Väzba: pevná

Anotácia:


Hadrien a Adrien sú dvaja trinásťroční chlapci, ktorí žijú pár kilometrov od seba vo Francúzsku. Majú problémy ako väčšina chlapcov v ich veku. Rozdiel medzi nimi je však v tom, že Hadrien žije v roku 1914 a Adrien v roku 2014. Ich osudy sa záhadne prepoja, keď sa pred ich domami objaví tajomná schránka a oni si začnú posielať listy. Najskôr si myslia, že sú len bratranci, no keď si Adrien uvedomí, že Hadrien žije v minulom storočí, rozhodne sa ho varovať: Blíži sa vojna a jeho kamarát sa musí zachrániť!


Táto kniha ma zaujala hneď na prvý pohľad. Zaujímavý nápad, detskí rozprávači a téma prvej svetovej vojny. Niečo presne pre mňa! A môžem povedať že ma vôbec nesklamala, pretože to bol presne taký príjemný, zaujímavý a miestami napínavý príbeh, v aký som dúfala. Prečítala som ju za jeden deň a príbeh si úplne zamilovala. 

V prvom rade sa mi páčilo, akí podobní obidvaja chlapci boli, hoci každý z nich žil v úplne odlišnom prostredí a ich životy sa vyvíjali za úplne iných podmienok. Obaja boli zaľúbení, v mnohých veciach si nerozumeli so svojimi rodičmi a v škole ich otravovali nepríjemní spolužiaci. Obaja mali nejaký sen, ktorý sa snažili dosiahnuť a proste sa zaoberali vecami, akými sa bežne zaoberajú trinásťroční chlapci, hoci ich delila priepasť sto rokov.

Keď si vymenia prvé listy a ešte netušia, že nie sú bratranci zo susedného mesta, ako si dovtedy mysleli, ani sa nesnažia byť príjemní alebo úprimní. Vlastne si ani neboli sympatickí a obaja sa snažili vo svojich listoch vykresliť seba a svoj život čo najlepšie, aby ten druhý žiarlil. Adrien si vymyslel, že chodí so svojou kamarátkou Marion, ktorá mu v skutočnosti oznámila, že chodí s iným chlapcom a Hadrien sa chváli úspechmi v škole, ktoré ešte nedosiahol. Chcú na seba urobiť dojem, no v skutočnosti im nezáleží na tom, čo ten druhý píše. Postupne sa však začínajú viac spoznávať a každý list je úprimnejší a skutočnejší. Chlapci sa napokon neboja zdôveriť so svojimi skutočnými problémami a zistia, že sú si navzájom veľkou oporou.
Rozdiely medzi nimi a ich svetmi sa však prejavujú čím ďalej tým častejšie. Hadrien niekedy nerozumie Adrienovým výrazom, akoby rozprával úplne inou rečou... a Adrien občas nechápe, že Hadrien nemá také možnosti ako on. Zdá sa im, že žijú v úplne iných svetoch a napokon zistia, že to tak skutočne je.

Najsilnejšou stránkou tejto knihy bolo podľa mňa to, ako sa každou stranou upevňovalo priateľstvo medzi chlapcami a že napokon sa pre seba stali jedinými skutočnými priateľmi. Nikdy sa síce nestretli, no každý deň jeden na druhého mysleli a boli tu pre seba.
Páčilo sa mi, ako sa ovplyvňovali a postupne si začali uvedomovať svoje silné stránky, ktoré dovtedy nevnímali. Adrien o sebe napríklad často pochyboval a mal pocit, že mu nič nejde. Hadrien mu však neustále pripomínal, v čom je dobrý a aj sa mu priznal, že by chcel byť viac ako on. A rovnako to platilo aj naopak.


"...Priznám sa, že spočiatku som nevedel, čo si mám o tom myslieť, hoci to vysvetľuje záhady v našich listoch. Jedným som si však istý: že ti môžem dôverovať."

Veľmi silným aspektom knihy bola blížiaca sa prvá svetová vojna, ktorú však každý z chlapcov vnímal rozdielne. Adrien o nej vedel všetky podrobnosti, to aká bude ničivá a aké neuveriteľné hrôzy prinesie. Vedel, koľko ľudí to nešťastie postihne a koľko miliónov životov sa skončí. A veľmi sa bál, že Hadrien bude medzi nimi.
Ten to však bral úplne inak. Nedokázal si predstaviť, že by sa vojna dotkla aj ich malej dedinky, v ktorej žil. Prišla mu ako vzdialená a takmer nemožná hrozba, hoci Adrienovi veril a jeho rady si bral k srdcu.

Bol to jeden neuveriteľný a veľmi silný príbeh o neobyčajnom priateľstve, ktoré dokázalo prekonať storočie rozdielov a odlišností. Ak máte radi oddychové knihy, ktoré zvládnete prečítať na jeden dych okorenené štipkou mágie a detskej nevinnosti, toto je niečo presne pre vás :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem Albatros Media
Knižku si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Ó, tak toto znie tak čarovne♥ O knihe som ešte nepočula, no z tvojho podania si ma získala už teraz. Inak, ten nápad s tou schránkou mi pripomína jeden romantický film, v ktorom bolo to isté - dopisovali si dvaja ľudia a pritom boli v inom čase, roku a tak...len nedokážem prísť na jeho názov :D Ale i tak, je to pekný nápad a rada by som sa do knihy jedného dňa začítala :) Vďaka za typ a chválim recenziu - je krásne ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, viem ktorý film myslíš, volá sa The Lake House! :)
      Ani ja som o knihe nikdy predtým nepočula, ale hneď ako som na ňu narazila, vedela som, že ju musím mať! ^.^
      A ďakujem krásne :)

      Odstrániť