sobota 13. januára 2018

Najlepšie knihy roku 2017

Áno, ja viem, že nový rok je tu už 2 týždne, no ja až teraz prichádzam s týmto článkom... 
Ups :D
Toto bol pre mňa rok plný protikladov. Na jednej strane bol super, pretože sa mi podarilo obnoviť tento blog, získať spoluprácu a do mojej zbierky pribudlo niekoľko úžasných kníh. Na druhú stranu som však nemala toľko času na čítanie, koľko by som chcela a občas sa u mňa prejavila známa čitateľská kríza. A tak som za tento rok prečítala len 38 kníh, pričom môj cieľ bol 50 :/ Ale tak... poučila som sa a na tento rok zvolím novú stratégiu :D
Rozhodla som sa teda podeliť sa s vami o to, ktoré knihy som prečítala a za každý mesiac vybrať Knihu mesiaca, čiže tú, ktorá sa mi najviac páčila, alebo ma nejako prekvapila. Nebude to ľahké, pretože tento rok som narazila na kopu naozaj skvelých kníh. Tak poďme na to! :)


JANUÁR

1. Havraní chlapci (Maggie Stiefvater)
2. Traja kamaráti (Erich Maria Remarque)
3. List otcovi (Franz Kafka)
4. Džínsový denník 6 (Zuzka Šulajová)
5. Mischling (Affinity Konar)

Z prečítaných kníh za január sa mi naozaj ťažko vyberá len jedna, pretože všetky boli skvelé. Traja kamaráti ma veľmi prekvapili a Remarque sa stal jedným z mojich obľúbených autorov. O Kafkovi som písala ročníkovú prácu a List otcovi som prčítala hlavne preto, lebo som musela. Ale tiež sa mi veľmi páčil, bolo to niečo iné, než bežne čítam. Posledný diel Džínsového denníka bolo must read, pretože túto sériu čítam už od základnej školy a veľmi mi prirástla k srdcu. Mischling bola veľmi dojemná kniha z prostredia koncentračného tábora a počas čítania sa mi tlačili slzy do očí.
No najviac mi prirástla k srdcu kniha Havraní chlapci, ktorá sa pomaly ale iste stáva jednou z mojich najobľúbenejších :3



FEBRUÁR

6. Život jedna báseň (Colleen Hoover)
7. Zostup do Maelstromu (Edgar Allan Poe)
8. Klamári (E. Lockhart)
9. Sherlock Holmes: Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch (A.C.Doyle)
10. Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (Jonathan Safran Foer)

Aj február bol plný skvelých kníh. Prvá, ktorú som v tomto mesiaci prečítala, bola Život jedna báseň. Bola to taká príjemná oddychovka, ktorá ma neprekvapila, ani nesklamala. Zostup do Maelstromu je zbierka poviedok od Edgara Allana Poa, ktorý je jedným z mojich obľúbených spisovateľov a tak som vedela, čo očakávať. Kniha bola skvelá, tak ako som pri Poeovi zvyknutá. Ako ďalšiu som prečítala knihu Klamári, ktorá ma veľmi prekvapila. Čakala som, že to bude taká oddychovka, pretože je dosť malá a krátka, ale autorka ma veľmi prekvapila a vytvorila naozaj zaujímavý a napínavý príbeh. Štvrtou knihou bola prvá časť príbehov o Sherlockovi Holmesovi od Snow Mouse Publishing. Tie knihy sú nádherné a keďže Sherlocka milujem, začala som ich zbierať. Toto je prvá a poviedky Štúdia v krvavočervenom a Podpis štyroch ma úplne dostali.
No a posledná kniha, ktorú som vo februári prečítala, bola tak originálna a výnimočná, že si ma úplne omotala okolo prsta je ňou Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko. Nedokážem pár slovami opísať o čom tento príbeh je, tak ak vás to zaujíma, recenziu nájdete TU.




MAREC 

11. Trón zo skla (Sarah J. Maas)
12. Následníčka (Kiera Cass)
13. Grafitové dievča (Miroslava Varáčková)

V marci sa už začínala prejavovať kríza, ktorú som spomínala a tak som prečítala len tri knihy. Následníčka bola celkom fajn, aj keď ma nebavila tak ako séria Selekcia. Grafitové dievča bolo super, veľmi sa mi páčilo, ako je kniha spracovaná. Je doplnená komixovými obrázkami a príbeh to veľmi obzvláštňovalo.
No na plnej čiare vedie Trón zo skla, úžasný prvý diel ešte úžasnejšej série. Podobne ako pri Havraních chlapcoch sa veľmi rýchlo zaradila medzi moje najobľúbenejšie série.



APRÍL

14. Koruna z temnoty (Sarah J. Maas)
15. Mŕtve dievča neklame (Jay Asher)
16. Niečo viac (Patrick Ness)
17. Premena (Franz Kafka)

Nasledujúcich pár mesiacov sa nieslo v znamení vydávania a hltania nových dielov TOG, takže samozrejme naj knihou tohto mesiaca je Koruna z temnoty. Ešte som prečítala Mŕtve dievča neklame, čo bola naozaj zaujímavá kniha a rovnako sa mi páčil aj seriál. Niečo viac bola moja tretia Nessovka a hoci Sedem minút po polnoci u mňa stále vedie, aj táto bola skvelá. Poslednou knihou, ktorú som tiež musela prečítať kvôli svojej ročníkovej práci bola Premena od Kafku. A som veľmi rada, že sa tak stalo, pretože sa mi veľmi páčila.



MÁJ

18. Zrodená z ohňa (Sarah J. Maas)
19. Noe na úteku (John Boyne)
20. Na dvore z tŕňov a ruží (Sarah J. Maas)
21. Vrahyňa proti Pánovi pirátov (Sarah J. Maas)

Aby tu nebol len Trón zo skla, no aby som aj zostala k sebe úprimná... vyberám knihu Na dvore z tŕňov a ruží, zo sveta TOG :D No Zrodená z ohňa, ktorou som začínala, bola tiež veľmi dobrá. Keďže milujem Johna Boyna, rozhodla som sa pre ďalšiu jeho knihu a to Noe na úteku. Na prvý pohľad to bola rozprávka pre deti, no skrývalo sa za ňou niečo viac. No a poslednou "knihou" bola poviedka zo sveta TOG, Vrahyňa proti pánovi pirátov.



JÚN

22. Vrahyňa v púšti (Sarah J. Maas)
23. Everything everything (Nicola Yoon)
24. Frajer na záskok (Kasie West)

Pokračovala som ďalšou poviedkou z rovnakej série a bola ňou Vrahyňa v púšti. Kniha, ktorá ma dosť prekvapila je Frajer na záskok, nečakala som, že bude taká príjemná. No v tomto mesiaci sa mojím favoritom stala kniha v angličtine Everything everything. Páčil sa mi príbeh aj to, ako kniha vyzerá a veľmi ma potešilo aj filmové spracovanie.


JÚL

25. Na ceste (Jack Kerouac)
26. Kráľovná v tieňoch (Sarah J. Maas)
27. Čokoláda (Joanne Harris)

Júl mi spríjemnil ďalší diel TOG, Kráľovná v tieňoch... áno, už je to trápne, ale je to tak :D Veľmi dobrá však aj bola kultová kniha Na ceste od Kerouaca. Lákala ma už veľmi dlho a hoci zozačiatku mi prišla rochu náročná, keď som sa začítala, už som ju nevedela odložiť. Posledná kniha Čokoláda mi spríjemňovala chvíle na dovolenke a vybrala som si fakt dobre, pretože bola oddychová, zaujímavá a fakt taká na leto.



AUGUST

28. Klub bitkárov (Chuck Palahniuk)
29. Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (A.C. Doyle)

Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa je druhý diel od Snow Mouse Publishing, ktoré som už spomínala a táto obsahovala dvanásť kratších poviedok. Páčila sa mi každá jedna a hoci nie som veľký fanúšik detektívok, Sherlock je moja srdcovka.
No najlepšie rozhodnutie aké som kedy urobila, bolo prečítať si Klub bitkárov. Je to jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala a je to pre mňa KNIHA ROKA.



SEPTEMBER

30. Odvrhnutá (Jana Šulková)
31. Zbierka básní (Edgar Allan Poe)
32. Námestie svätej Alžbety (Rudolf Jašík)


Začiatok školy so sebou priniesol aj povinné čítanie a jedno z tých, ktoré sa mi naozaj páčili je aj Námestie svätej Alžbety. Bol to fakt krásny príbeh a pre mňa najlepšia z kníh, ktoré som tento mesiac čítala. Kniha Odvrhnutá bola fajn, celkom som si jej čítanie užila, no bola na mňa trochu chaotická. A hoci Poa milujem, jeho poviedky sa mi páčia oveľa viac ako básne a tak jeho Zbierka básní nebola až taká pecka.



OKTÓBER

33. Rande na slepo (Marek Zákopčan)
34. Zvieracia farma (George Orwell)


Po dlhom čase fakt zábavná a zaujímavá kniha od slovenského autora- Rande na slepo. Jej čítanie som si veľmi užila, pretože je to spisovateľ z môjho rodného mesta, učí na škole hneď vedľa mojej a dej jeho knihy sa odohráva na rôznych miestach v našom meste, čo bolo veľmi zaujímavé na čítanie. V októbri som potom zvládla už len Zvieraciu farmu, doporučenú literatúru, ktorá bola celkom fajn.



NOVEMBER

35. Zlodeji snov (Maggie Stiefvater)
36. Vrania šestka (Leigh Bardugo)

V novembri som síce tiež prečítala len dve knihy, no obe boli skvelé. Zlodeji snov je pokračovanie skvelých Havraních chlapcov a hrozne som sa na ňu tešila. Vrania šestka  ma však fakt prekvapila, nečakala som že to bude až také dobreeee. Preto sa stáva knihou mesiaca.



DECEMBER

37. Nebo nepozná obľúbencov (Erich Maria Remarque)
38. Netvor je zver (Peternelle van Arsdale)

V decembri som veľa času "zabila" čítaním knihy Nebo na dosah, ktorú som sem však nezaradila, lebo som ju nedokázala ani dokončiť. Pomedzi to som prečítala dve knihy a to Netvor je zver, ktorá sa mi celkom páčila, no oveľa lepšia bola Nebo nepozná obľúbencov, ďalšia kniha od Remarqua. Tá bola fakt skvelá, úžasný príbeh plný krásnych myšlienok.


Čítali ste niektorú z týchto kníh? A aké sú najlepšie knihy, ktoré ste v minulom roku prečítali? Určite mi dajte vedieť dolu v komentároch! :)

2 komentáre:

  1. Veľmi sa mi páči, ako si tento článok poňala - aj som sa dozvedela, aké tituly sa k tebe dostali a aj to, aké si ťa najväčšmi získali. Naozaj skvelý nápad!♥
    Veľmi ma zaujala kniha Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko. Myslím, že tá by sa mi mohla páčiť a rovnako stále myslím na Klub bitkárov - nezabudla som, určite si túto knihu prečítam a potom dám vedieť, že ako si ma získala ;)
    Mňa si Na dvore z tŕňov a ruží nezískalo a práve, naopak, u mňa sa radí medzi najhoršie knihy za minulý rok :/ Aj kvôli nej sa bojím Vranej šestky, či ma nesklame rovnako a preto som jej kúpu odkladala tak dlho...
    Čo sa týka kníh, ktoré si získali mňa a považujem ich za naj knihy minulého roku, tak je to taktiež titul Klamári♥ To bolo neuveriteľné! Ale nadchli ma aj rozprávkové príbehy od Georga MacDonalda - Princezná a goblin a Princezná a Curdie. Potom ešte YA, Vyvolenie od Rachelle Dekkerove (zbožňujem túto knihu!)...
    Som zvedavá, aké knihy sa ku mne tento rok dostanú a prajem ti, aby si knižnú výzvu splnila ;) Maj sa krásne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za dlhyyyy komentár *.*
      Som rada, že sa ti článok páčil! :)
      Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko je naozaj skvelá kniha, hoci človek musí mať na jej čítanie fakt náladu, aby ju dokázal stopercentne oceniť. No a klub bitkárov... určite sa potom ozvi! :'D
      Vranej šestky som sa bála aj ja, ale rozhodne neľutujem, že som jej dala šancu :)
      Tie rozprávkové príbehy znejú naozaj zaujímavo, možno im dám šancu, ďakujem za tip! :D
      Aj ja ti prajem, aby si splnila svoje ciele a hlavne aby sa k tebe dostala kopa skvelých kníh! :3

      Odstrániť