nedeľa 16. júla 2017

Mesiace v roku TAG

Už dlho som chcela pridať nejaký vlastný TAG, no nič mi nevedelo napadnúť... chválabohu, že existujú kreatívni ľudia, ktorým to vymýšľanie ide. A tak som si tento TAG prepožičala od Kristie z tohto blogu.  Zaujal ma, lebo je originálny a nie veľmi náročný, takže som sa rozhodla zapojiť :)
Ako vám už iste došlo, ide o to, že ku každému mesiacu v roku tématicky priradíte knihu. Tak sa na to vrhnime! :)

Január
Začiatok nového roka. Veľa ľudí si dáva predsavzatia a plánuje, ako by ich rok mal vyzerať. Ktorá kniha ilustruje váš rok či vašu ideálnu predstavu?




Každý rok si hovorím, že by som chcela viac cestovať, mať kopu zážitkov, skúšať nové veci... a to všetko mi pripomína kniha Na ceste od Jacka Kerouaca. Celá je vlastne o cestovaní naprieč Štátmi a hoci sa veľmi nestotožňujem s niektorými "zážitkami", ktoré postavy v nej zažívali (ako drogy, jazdenie pod vplyvom alkoholu a krádeže), rozhodne toho zažili veľmi veľa, spoznali nových ľudí, videli nové miesta... a to všetko by som chcela aj ja :)

Február
Trochu klišé, ale február už je skrátka spojený s láskou. Predstavte si, že na svätého Valentýna vám nezostáva nič iné, než si o romantickom zážitku prečítať. Akú knihu si vyberiete?




Takto Valentýna "slávim" každý rok, takže vôbec nemám problém predstaviť si to :D A hoci veľa čisto romantických kníh nečítam, jedna sa mi vryla do pamäte a tou je Frajer na záskok od Kasie West. Je to fakt podarená kniha- na jednu stranu oddychovka, na druhú v sebe nesie aj nejaké posolstvo. A celá tá lovestory medzi hlavnými postavami je fakt milá, pekná a zaujímavá. Je to skvelé čítanie! :)


Marec
Mesiac čitateľov! Vybavíte si knihu, ktorá oslavuje knihomolov a čítanie?




Ako prvá mi napadla Fanúšička od Rainbow Rowellovej. Hlavná postava je knihomoľka, je závislá na niekoľkých knižných postavách a píše o nich fanfiction. Viac knihomoľskú postavu nepoznám :D


Apríl
Prvý apríl! Smiech je pre nás všetkých zdravý, že? U akej knihy ste sa museli stále smiať?




Pri tejto otázke som sa musela poriadne zamyslieť, pretože v poslednom čase čítam samé násilné a krvavé knihy a hoci sa aj v nich vyskytuje humor, nie je to presne to, čo by túto kategóriu spĺňalo. A potom ma osvietilo a ja som si spomenula na moju najobľúbenejšiu sériu všetkých čias a tou je Percy Jackson. Niektorým ľuďom sa síce zdá príliš detská, no ja ju teraz milujem rovnako, ako keď som ju čítala po prvýkrát na základnej škole.
Rick Riordan má skvelý humor a snaží sa ho vkladať do každej jednej knihy. Pri každej sérií som sa smiala a hoci postavy často zažívajú aj ťažké a životohrozujúce situácie, humor im rozhodne nechýba. 

Máj
Teraz trochu na vážnu nôtu. V máji v Európe skončila 2. svetová vojna. Keďže je dobré si historické udalosti pripomínať a snažiť sea poučiť z naších chýb, vyberte knihu s vojenskou tématikou.




Tých mám doma veľa, nakoľko ma táto téma zaujíma. No rozhodla som sa vybrať klasiku Na západe nič nové od E.M.Remarqua. Táto kniha ma naozaj veľmi chytila za srdce a veľakrát som si pri nej poplakala. Prvá svetová vojna je tu opisovaná z "prvej ruky", rozpráva ju mladý vojak na fronte. Sledujeme, ako bojuje, prichádza o priateľov, trpí a ako sa už poriadne nedokáže zaradiť do normálneho života. Podľa mňa je to na vojne najhoršie- ovplyvní úplne každého, či už sú to preživší vojaci, čo prišli o rozum, matky čo prišli o synov a manželov, alebo obyčajní ľudia trpiaci chudobou. Veľmi silná kniha, ktorá donúti zamyslieť sa.

Jún
Láska je láska! #lovewins Kniha, ktorá sa dotýka LGBTQ tématiky.




Týchto kníh som zatiaľ veľa neprečítala, ale je jedna, ktorá sa mi fakt páčila a tou je Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru od Benjamina Alire Sáenza. Je fakt pekná, taká nežná a Ariho a Danteho si určite zamilujete :)

Júl
Teraz trochu letne! Na ktorú knihu si ako prvú spomeniete, keď sa povie zmrzlina?




To je fakt jednoduché :D Je ňou Zmrzlinová kráľovná od Susan Jane Gilman. Kniha rozpráva o malom židovskom dievčatku, ktoré spolu s celou rodinou prídu pred 1. svetovou vojnou z Ruska do Ameriky, aby začali nový život. Nešťastná nehoda ju pripraví o rodinu a zmrzačenú si ju k sebe vezme taliansky obchodník zo zmrzlinou, ktorý nehodu spôsobil. Zamiluje sa do zmrzliny, jej výroby a predaja a postupom času sa zo siroty stane majiteľka najúspešnejšej firmy na výrobu zmrzliny v celej Amerike. Kniha zachytáva sedemdesiat rokov jej života a je to naozaj zaujímavý príbeh :) Rozhodne túto knihu odporúčam! 

August
Oslávme diverzitu! Vyberte knihu, ktorá sa zaoberá kultúrou a tradíciami, ktoré sa líšia od tých vašich. Knihu, kde majú postavy inú farbu kože než vy.




Na toto sa mi hodí kniha Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA od Romaina Puértolasa. Áno, znie to ako poriadna haluz a aj je! :D je to príbeh o indickom fakírovi, ktorý nechce nič iné, len novú posteľ s klincami z IKEY. No kadejakými zhodami náhod sa ocitá v rôznych krajinách, napríklad v Anglicku, Španielsku, Taliansku či Líbyí. Spoznáva kopu nových ľudí, kultúr a dostáva sa do najbizarnejších životných situácií. 

September
2. septembra roku 1973 zomrel J. R. R. Tolkien. To síce nie je veľmi šťastná udalosť, ale poďme na jeho počesť september menovať mesiacom fantasy! Vaša obľúbená fantasy kniha či váš obľúbený autor fantasy.




Fantasy až tak veľmi nečítam, no v každej kategórií existuje výnimka a tou je teraz séria Trón zo skla od Sarah J. Maas. Táto séria ma jednoducho uchvátila a nemôžem sa od nej odtrhnúť (aj teraz práve čítam Kráľovnú v tieňoch). Zamilovala som sa do postáv, do úžasného sveta aj mágie. Odporúčam všetkými desiatimi!

Október
V októbri nám vznikol samostatný československý štát. Aká je vaše obľúbená kniha od českého či slovenského autora?




Musím sa priznať, že od českého autora som ešte nečítala asi nič a slovenských mám za sebou len pár. Musím však spomenúť niekoľko skvelých slovenských spisovateľov ako napríklad Mirka Varáčková, Michal Hvorecký alebo Zuzka Šulajová. Práve Zuzka Šulajová napísala moje obľúbené knihy, nič iné ako skvelý Džínsový denník! Prvý diel som čítala ešte na základnej škole a začiatkom tohto roka som dočítala posledný šiesty diel. Takže táto séria sa so mnou ťahá už niekoľko rokov. Postavy už poznám ako svoju dlaň a navždy zostanú v mojom srdci, pretože boli súčasťou môjho detstva aj dospievania :)

November
V novembri se oslavuje študenstvo. Aká je vaše obľúbená knižna školská inštitúcia?




Odpovie niekto aj niečo iné? Samozrejme že je to Rokfort z Harryho Pottera! Študovať tam je sen celej našej generácie. Kto ešte rovnako ako ja čaká na zaklopkanie na okno od sovy, ktorá mi donesie list?

December
Čo iné sa hodí k decembru než kniha s vianočnou tématikou?




Okej, prvá kategória, pri ktorej ma absolútne nič nenapadá. Musím povedať, že žiadnu vyložene vianočnú alebo zimnú knihu doma nemám. Tak na to musím ísť trochu obkľukou a nejako sa vynájsť. Čo neodmysliteľne patrí k vianociam? Darčeky! A čo deti najradšej dostávajú pod stromček? Hračky! No a hračky mi už niečo pripomínajú... knihu Noe na úteku od skvelého Johna Boyna. Osemročný Noe sa ocitne vo zvláštnom hračkárstve a zoznami sa so starým výrobcom bábok. Ten mu rozpráva príbehy o zázrakoch a neobyčajných dobrodružstvách a to úplne zmení Noemov život. 



Tak a je to. Musím povedať, že to bol po dlhom čase TAG, ktorý ma naozaj bavilo vypĺňať a rozhodne sa doňho zapojte aj vy! :)

2 komentáre:

  1. Moc a moc ti děkuji, že jsi se do TAGu rozhodla zapojit!
    A krásně jsi ho vyplnila! :) Knížky od Riordana také miluji a je pravda, že se u nich vždycky zasměji. Hlavně Apollo v té jeho sérii je vážně číslo! :D
    Na západní frontě klid mám také moc ráda a byla to jedna z knih, kterou jsem též zvažovala jako svou volbu. :)
    Ta Zmrzlinová královna vypadá zajímavě! Budu ji muset omrknout. :)
    Ach, Throne of Glass také zbožňuji! :)
    Ještě jednou děkuji, že jsi se do TAGu pustila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja ďakujem, že si ho vymyslela! :D už som bola fakt bezmocná čo sa TAGov týka :D

      Odstrániť