streda 13. júna 2018

Prázdninové čítanie

Výhodou toho, že je človek v maturitnom ročníku je bezpochyby to, že prázdniny mu začínajú o čosi skôr a neskôr sa aj končia. Keďže som úspešne zmaturovala už koncom mája, od začiatku júna si vychutnávam oddych a čo je najdôležitejšie- konečne mám čas na čítanie! To som celý rok poriadne zanedbávala, hlavne kvôli učeniu a všetkým povinnostiam, ktoré zo sebou maturitný ročník prináša  (tým vôbec nemyslím stužkovú, dozvuky a kadejaké iné akcie so spolužiakmi 😅). Teraz, keď už mám však konečne čas, doháňam všetko čo som počas celého roka zanedbala a na konto mi pribudlo päť prečítaných kníh.
Ako prvú som doslova zhltla knihu, ktorú som mala na wishliste už veeeľmi dlho a to je Magnus Chase a bohovia Asgardu: Thorovo kladivo od Ricka Riordana. Jednotku som čítala asi pred dvoma rokmi a veľmi som sa tešila na dvojku, no nie a nie si nájsť čas... až teraz sa mi to konečne podarilo. A som rada, pretože sa mi veľmi páčila 😊
Za ňou nasledovala dosť ospevovaná novinka Ja, Simon od Becky Albertalli, ktorou ma Slovart veľmi milo prekvapil... a musím povedať, že to bola taká fajn oddychovka, prečítala som ju za pár hodín a fakt sa mi páčila. Už sa teším aj na film, aj keď už teraz viem, že budem dosť porovnávať 😅.
Potom sa ku mne dostala tiež celkom pretriasaná kniha - Tinta od Alice Broadway. Recenzia na ňu vyšla pred pár dňami, je v nej všetko čo sa mi páčilo aj nepáčilo... aj keď celkovo som si jej čítanie užila.


Hneď za ňou som vzala do ruky knihu, o ktorej som netušila, čo mám od nej očakávať a to Tri temné koruny od Kendare Blake... a úplne ma uchvátila! 😮 Recenzia vyjde niekedy v nasledujúcich dňoch, no môžem povedať, že ju určite odporúčam a už sa nemôžem dočkať ďalších dielov.
No a poslednou knihou, ktorú som dočítala len včera, je Zradená ľúbosť od slovenskej spisovateľky Jany Pronskej. Už dlho mi ležala na poličke a tak som sa rozhodla ju konečne otvoriť... a som rada, že som tak urobila. Je to historický román, čiže niečo čo ja vôbec nečítam, no bola som fakt prekvapená ako veľmi sa mi páčila. Nebol to len jednoduchý príbeh o láske. Dej sa odohráva v Uhorsku a sleduje príbeh zemanovej dcéry Marice a vojvodu Alexandra. Páčilo sa mi, že autorka za nezamerala len na nich dvoch, ale opisovala aj dianie v krajine, bitky a vojny proti Turkom a pomery na kráľovskom dvore... bolo to fakt zaujímavé a táto kniha vo mne tak nejako vzbudila túžbu prečítať si niečo ďalšie z tohto žánru 😁.


No a teraz prichádzajú knihy, ktoré by som veľmi rada stihla prečítať do konca leta, alebo teda septembra (ešte neviem, kedy mi začne škola).
Najprv sú to samozrejme recenzné výtlačky, ktoré sa vždy snažím čítať prednostne, aby mohla čo najrýchlejšie vyjsť recenzia. Zatiaľ mám len dva- prvým je kniha Dievča v modrom plášti od Monicy Hesse. Viem o nej len toľko, že spracúva tému druhej svetovej vojny a niekoľko  takých kníh som už prečítala, tak verím, že sa mi bude páčiť. No a potom ma čaká Daj mi tvoje meno od André Acimana. Viem, že je aj film, ktorý by som si rada pozrela no a pred tým sa vždy snažím prečítať knihu, takže dúfam, že sa mi bude páčiť.


Čo sa týka očakávaných kníh, ktoré majú toto leto vyjsť, tak som zatiaľ postrehla len dve, na ktoré si brúsim zuby. Havraní kráľ od Meggie Stiefvater je štvrtým a posledným dielom zo série Havranieho cyklu. Táto séria ma fakt dostala a už sa nemôžem dočkať, kedy si konečne prečítam finálny diel.
No a potom sa veľmi teším na Veža na úsvite od Sarah J. Maas, ktorá je šiestym pokračovaním série Trón zo skla. Napriek tomu, že je to tak trochu "odveci" diel, pretože nesleduje hlavnú dejovú linku a príbeh Aelin ako v predošlých dieloch, vraj je pre príbeh dôležitý a celkom sa teším aj na postavy, ktoré sa tam vyskytnú 😊.


Takou poslednou kategóriou sú knihy, ktoré mám už dlhší čas doma a rada by som si ich konečne prečítala. Je ich celkom dosť, no ja som vybrala tie, do ktorých sa chcem pustiť najviac.
Prvou z nich je Schindlerov zoznam od Thomasa Keneallyho. Dostala som ju ako darček ešte na Vianoce. Je to jedna z tých výnimiek, kedy som videla film, no ešte nečítala knihu. Už dlho sa chcem do nej pustiť a už sa na ňu fakt teším.
Hneď za ňou je Sherlock Holmes: Pes rodu Baskervillovcov od Arthura Conana Doyla. Sherlocka milujem v seriálovom spracovaní, no vždy som si chcela príbehy o ňom aj prečítať. S tým som začala keď vydavateľstvo Snow Mouse Publishing začalo publikovať nové nádherné vydania a toto už je tretí zväzok. V prvých dvoch bolo dokopy 14 kratších príbehov, toto je len jeden, no zato rozshialejší. Prvé dve knihy som si veľmi užila tak verím, že to tak bude aj pri tejto.
Ďalej by som sa rada dostala ku Jeden z nás klame od Karen M. McManus, ktorú som už raz začala čítať... no kvôli niečomu som ju odložila na neskôr a už som sa k nej nevrátila 😅. Tak by som ju rada dočítala.


Vo svete Ginny Moonovej od Benjamina Ludwiga som raz vyhrala v jednej súťaži a keď sa ku mne dostala, bola som riadne happy... no odvtedy som na ňu nemala čas, tak by som to rada dobehla.
Rovnako je to aj s knižkou Šaman od jazera Wakante od Roderika Haydona.
Potom by som si rada konečne prečítala knihu od Mirky Varáčkovej Drž ma, keď padám, ktorá sa mi tak trochu zapatrošila a tak som na ňu úplne zabudla 😅.


No a napokon sa chystám na dve knihy od Ericha Mariu Remarqua a to Čierny obelisk a Čas žitia a čas umierania. Z obidvoch som hrozne nadšená, pretože som ich objavila v anikvariáte za skvelé ceny a navyše Remarqua milujem, takže už sa na ne nemôžem dočkať!


Taak a to je všetko. Možno mi na tento zoznam ešte pribudne niekoľko titulov, podľa toho čo ešte v lete vyjde a čo ma zaujme... budem sa však hlavne snažiť prečítať všetko z tohto zoznamu, tak mi držte palce 😅.

A čo sa chystáte cez prázdniny čítať vy? 
Určite mi dajte vedieť! 
Prajem pekný deň 😊.

2 komentáre:

  1. Silno ti držím palce, aby si prečítala všetky tvoje plánované knihy :) Ja si osobne nič neplánujem, lebo to aj tak nesplním, už sa v tomto smere poznám :D Takže to nechávam na náhodu, ale som naozaj zvedavá, čo mi prinesie...
    Mňa na poličke od Jany Pronskej čaká titul Janičiarova žena. Mamina zbožňuje jej knihy a tak mi stále hovorí, nech jej dám konečne šancu, takže jej asi v blízkom čase tú šancu konečne dám :D Veľmi by som si chcela prečítať aj Šaman od jazera Wakante. Vyzerá to absolútne skvelo, takže knižnica priprav sa, už idem!!! :D
    Tak si teda užívaj dni voľna, tepla a ešte raz gratulujem k úspešnému zvládnutiu maturitných skúšok! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, budem to potrebovať, lebo ani mne sa nie vždy podarí tieto plány dodržať :´D
      Ja som rada, že som jej dala šancu takže čo sa týka mojich skúseností, môžem túto autorku odporučiť :D
      Ďakujem veľmi pekne, aj tebe prajem krásne leto a kopu zážitkov! :)

      Odstrániť