nedeľa 16. júna 2019

RECENZIA: Na dvore z krídel a zmaru (Sarah J. Maas)

Originálny názov: A Court of Wings and Ruin (2017)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 639
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: brožovaná

Anotácia: Feyre je Najvyššia Lady. Jej skutočný titul musí ostať tajomstvom a ona sa vracia na nenávidený Jarný dvor - späť k zradcovi Tamlinovi. Len tak sa môže dostať k informáciám, ktoré pomôžu zraziť nepriateľa ohrozujúceho Prythian na kolená. Najvyššia Lady Nočného dvora a Rhysandova družka preto rozohráva smrteľne nebezpečnú hru plnú úskokov, pričom jedno pošmyknutie môže znamenať porážku nielen pre ňu, ale aj pre celý svet férov a ľudí.
Feyre sa bude musieť čo najskôr rozhodnúť, komu spomedzi oslňujúcich a nebezpečných Najvyšších lordov veriť, a hľadať spojencov na najneočakávanejších miestach. Zem sa totiž začína farbiť krvou a blížiaca sa vojna môže zničiť staré dohody aj všetko, čo je Feyre drahé.

Musím povedať, že na túto knihu som sa tešila neskutočne dlho. Dvojka ma úplne uchvátila a tak som sa už nemohla dočkať toho, ako sa to napokon celé vyvinie. Veľa postáv som si veľmi obľúbila a  kvôli udalostiam na konci predošlého dielu, ktoré nedopadli tak celkom podľa ich prestáv, som sa  celý čas obávala, čo ich čaká.

Po tak trochu neúspešnej akcií v závere predošlej knihy sa Feyre znova ocitá na Jarnom dvore v prítomnosti Tamlina, Luciena a celého dvora - na území nepriateľa. A tam začína spriadať svoje plány. Keďže sa chce vrátiť čo najrýchlejšie späť k Rhysovi, musí čo najrýchlejšie dosiahnuť čo chce a nepozorovane sa vytratiť. Keďže Tamlin spolupracuje s Hybernom a v podstate mu otvoril svoje územie, Feyre dostáva cenné informácie z prvej ruky. Musí však byť veľmi opatrná a zahrať svoju úlohu. Preto plánuje každé svoje slovo a pohľad, pretvaruje sa a správa strategicky. Svojimi činmi nenápadne ovplyvňuje okolie a snaží sa ho zmanipulovať k činom, ktoré by jej pomohli hrať jej hru. Ja ako človek, ktorý nedokáže byť vypočítavý, si to neviem predstaviť. Asi by mi z toho preplo. Navyše je jasné, že nie všetci jej uverili jej pretvárku a preto musí byť ešte nenápadnejšia. Celá prvá časť knihy sa tak nesie v duchu intríg, úskokov a plánov, ktoré povedú k ničomu oveľa väčšiemu...

Feyre sa ako postava dosť vyvinula a zmenila. Zozačiatku bola vystrašené ľudské dievča, ktoré o sebe pochybovalo a neverilo si. Potom preukázala veľkú vnútornú silu, stala sa Férkou, no všetky tie udalosti ju zlomili. Ako sa však pomaly spamätávala a našla si nový domov a rodinu, zocelila sa a začala si veriť. V tejto častí je jasné, že si už nenechá skákať po hlave a že pre svojich nepriateľov vie byť nebezpečným súperom. Občas mi niektoré jej činy neboli po chuti a nestotožňovala som sa s nimi, ale inak si myslím, že je to celkom vydarená postava.
Najviac mi na nej bolo sympatické to, ako vnímala okolie a ako si všímala rôzne scény, ktoré v nej vyvolali nejaké pocity a predstavovala, ako by danú scénu namaľovala a obraz pomenovala.
Nočný Dvor

Je jasné, že po všetkom čo sa stalo, sú vzťahy medzi postavami veľmi napäté. A moja najväčšia obava bola, ako sa to vyvinie medzi Feyre a Lucienom. Luciena som totižto mala vždy rada, mala som pocit, že jej rozumie oveľa viac ako Tamlin a vždy jej bol oporou. Tá jeho a Tamlinova zrada v závere predošlej knihy ma síce sklamala, no aj tak bolo cítiť, že Lucien s tým nie je stopercentne stotožnený. A jasné bolo aj to, že hoci má Feyre rád, musí ochraňovať Tamlina - svojho Najvyššieho lorda. Preto som rada, že sa mu dostalo o niečo viac priestoru a že mal možnosť pochopiť Feyrino počínanie.

Trochu viac priestoru dostali aj ostatné postavy a dozvedeli sme sa aj čo-to o ich minulosti. Najradšej som bola za scény s Azrielom, ktorého som si naozaj obľúbila. Spolu s ostatnými členmi Rhysovho najužšieho kruhu - Mori, Amren a Cassienom, toho majú naozaj veľa za sebou a tak je jasné, že aj ich vzťahy budú komplikované. Ako to už pri tejto autorke býva, každej svojej postave sa snaží nájsť osudového partnera a tak na niektorých čitateľov toho môže byť priveľa. Mne to až tak neprekážalo, no mne vadila iná vec. Už som trochu unavená z toho autorkinho motívu, ktorý používa tu a rovnako aj v sérií Trón zo skla. Mám na mysli to, ako sú všetky postavy neskutočne mocné, silné a zúrivé. Každý má za sebou zdrvujúcu minulosť, k niekomu prechováva neskutočnú nenávisť a ide mu o pomstu. Je mi jasné, že žijú v krutom svete plnom vojen a konfliktov, ale to nikto nemohol zažiť normálne detstvo a mladosť bez vytvárania si nepriateľov na život a na smrť? A čo ma najviac štve je, ako sa prebiehajú v tom, kto je najmocnejší a najsmrtonosnejší. V polke scén zo všetkých srší moc a napätie... no mňa to nefascinovalo, skôr unavovalo. Oveľa radšej som mala scény, keď spolu všetci žartovali, podpichovali sa alebo jednoducho spolu úplne normálne trávili čas.

Na scénu sa dostali aj Feyrine sestry, ktoré boli pred tým tak trochu nepodstatné, no to sa zmenilo. Nečakala som, ako sa to bude vyvíjať s Elain, Feyrinou mladšou sestrou, no už v jednotke som predpovedala, že Nesta bude zaujímavá postava, keď dostane viac priestoru. To sa naplnilo, hoci tiež som mala pocit, že z nej robia všetci väčšiu vedu, než by v skutočnosti mali. Vadilo mi, že si o sebe vždy myslela, že je niečo viac, ako v skutočnosti je. To, ako okolo nej všetci chodili po špičkách, pričom ona si do každého dovoľovala, mi trochu liezlo na nervy. Postupne jej ale niektoré veci došli a napokon som bola spokojná s tým, ako sa vyvinula.

Feyre & Rhysand
To, čo sa mi na celej knihe páčilo najviac boli návštevy ostatných dvorov. Niektoré boli rýchle a také zbežné, no úplne ma uchvátila návšteva Dvora úsvitu. Sarah J. Maas má neskutočný talent na opisy a vykresľovanie atmosféry a z Dvoru úsvitu som mala úžasný pocit. Pasáže, ktoré sa tam odohrávali, boli moje najobľúbenejšie z celej knihy, hlavne stretnutie všetkých Najvyšších lordov. Od začiatku som túžila po tom, aby sme dostali možnosť viac spoznať ostatných lordov, ich schopnosti a zvyky. Takže s týmto som veľmi spokojná.

Veľmi sa mi páčilo vyvrcholenie celého konfliktu a že sa nám dostalo naozaj epických bojových scén, ktoré boli opísané tak živo a podrobne, že sa predo mnou všetko odohrávalo ako film. Ako čitateľa ma to udržiavalo v napätí a autorke sa dokonca podarilo vytiahnuť zopár kariet, ktoré som neočakávala a príjemne ma prekvapili.

Tento diel teda hodnotím veľmi pozitívne, do knihy som sa rýchlo začítala a až do konca som bola napätá a zvedavá, ako to dopadne. Počula som, že nasledujúca časť, ktorá je skôr novelou než nejakým poriadnym pokračovaním veľa ľudí sklamala, no ja sa na ňu teším, pretože budem rada, keď sa do tohto sveta budem môcť opäť vrátiť :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete zakúpiť TU.

6 komentárov:

  1. Mně moc bavila celá série. Četla jsem hodně názorů, že tento díl je "strašný", ale já jsem v tom jako ty a líbil se mi moc. Byl slaabší než dvojka (alespoň pro mě), ale líbil se mi moc. Novelu bych také nevnímala negativně. Nemá na plnohodnotný díl, ale já k ní tak přistupovala, jako taková vsuvka, prodloužení doby,kteoru trávím se svými oblíbenými postavami. Proto mě bavila. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och aj pre mňa je dvojka srdcovka, no aj táto časť bola veľmi dobrá... novelu beriem podobne, takže verím, že sa mi bude páčiť :)

      Odstrániť
  2. Miluju, miluju, miluju ❤️ Všechny Dvory jsou úžasné. A jak si dělají srandu, že tu sérii Maas nikdy nedopíše, ani by mi to nevadilo 😂 Tohle bych mohla číst pořád. Trojka se mi asi líbila o chlup víc než dvojka :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja by som to mohla čítať stále dookola 😂 u mňa zase vyhráva dvojka, ale veľmi sa mi páčil aj tento diel ❤️

      Odstrániť
  3. Super recenzia a som rada, že ťa záver nesklamal.:) Ja som pri tejto sérii skončila už po jednotke a asi to tak ostane. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeem :)
      No tak nie každému to sadne :D aj keď jednotka bola rozhodne najslabšia :D

      Odstrániť