nedeľa 21. apríla 2019

RECENZIA: Nástroje smrteľníkov #2 - Mesto popola (Cassandra Clare)

Originálny názov: The Mortal Instruments - City of Ashes (2008)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 416
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: brožovaná

Anotácia: Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať - hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov - Meč smrteľníkov - prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?

Na druhý diel Nástrojov smrteľníkov som sa fakt tešila, pretože som sa k tomu odhodlávala roky. Za ten čas je ťažké vyhnúť sa všetkým spoilerom a tak isté veci, ktoré by ma inak asi prekvapili, som očakávala, no vôbec mi to nepokazilo zážitok z čítania. Som zvedavá, akým smerom sa bude uberať zvyšok série, pretože už teraz to vyzerá naozaj zaujímavo.

Príbeh sa začína približne tam, kde predošlý skončil, čiže tesne po udalostiach, ktoré všetkými otriasli. Tieňolovci bojujúci proti Valentinovi vlastne prehrali, pretože sa mu podarilo ujsť aj s Čašou smrteľníkov, ktorú sa pokúsil získať. A navyše teraz medzi všetkými vládne napätie, hlavne medzi Clary a Jacom, ktorí sa dozvedeli, že sú vlastne súrodenci. Navyše, Clary sa Jace ani nikto z Inštitútu neozýva a tak väčšinu času trávi so Simonom, tak ako za starých čias. Za to som bola celkom rada, pretože odkedy Clary objavila svet Tieňolovcov, jej vzťah so Simonom dosť utrpel. On bol vždy ten, ktorý stál stoj čo stoj pri nej a zrazu sa o ňu musí "deliť". Potom však svoje kamarátstvo povýšili na druhú úroveň a no... popravde, bola by som radšej, keby sa to nestalo. Je jasné, čo Clary cíti k Jacovi a že Simon je len náhrada a navyše NEZNÁŠAM milostné trojuholníky... ale fajn. Predýchala som to. A aj tak to skončilo, ako to skončilo.


Alec a Magnus
Som rada, že v tejto časti sa dostalo viac priestoru aj vedľajším postavám a nebolo všetko len z pohľadu Clary. Rozprávanie je síce v 3. osobe, ale vždy sa sústreďovalo viac na ňu než ostatných. Teraz zrazu dostali priestor aj ostatné postavy, napríklad Valentine, čo bolo dôležité hlavne z hľadiska príbehu, aby sme vedeli, čo chystá tá "zlá" strana. Rovnako mali čo povedať aj ostatné z hlavných postáv, napríklad Jace alebo Alec. Hoci by som privítala keby tam bolo ešte o niečo viac Aleca. Vlastne oooooveľa viac, najlepšie keby bol celý jeden diel len o ňom 😂 Veľmi rýchlo som si ho zamilovala a vždy, keď sa v nejakej scéne vyskytol, skákala som od radosti. Chcela by som nahliadnuť trochu viac do jeho myšlienok a hlavne toho jeho vzťahu-nevzťahu, čo má s Magnusom :3
Rovnako boli zaujímavé pohľady niektorých vedľajších postáv, napríklad takej Maie, ktorá mala na Jaca úplne odlišný názor než Clary alebo jeho blízki, takže to bolo veľmi zaujímavé a vtipné sledovať.

Čo sa týka deja, znova sa niekam posunul a dozvedeli sme sa viac o fungovaní sveta, jeho minulosti a aj plánoch, ktoré s ním Valentine má. Mala som však pocit, že začiatok bol trochu pomalší, nedostalo sa nám veľa akcie a celkovo nestíhal za nadupaným prvým dielom. To sa však vykompenzovalo ku koncu, ktorý vyústil do naozaj epickej akcie. Páčilo sa mi to prostredie, kde sa záverečný boj odohrával a aj to, že sa tam všetky postavy pekne stretli. V tejto časti totiž boli väčšinu času oddelené, každá z postáv mala taký svoj vlastný mini-príbeh a vlastné problémy, ktoré musela riešiť. V záverečnej bitke sa však všetci stretli a spojili sily, čo sa mi fakt páčilo.

artist
Ani tu nechýbal humor, ktorý ma tak potešil v úvodnej časti a ktorý ma na tejto sérií oslovil zatiaľ najviac. Takmer v každej kapitole niektorá z postáv utrúsi nejakú vtipnú poznámku, alebo ma rozosmeje svojím konaním alebo postojom. Najlepšie na tom je, že to vôbec nie je dáko nasilu, autorka to dokáže jednoducho zapracovať do príbehu a nájsť miesta, kde sa to hodí. Aj moja najobľúbenejšia séria stojí na humore a práve ním si ma tak rýchlo získala (dívam sa na teba, Percy Jackson). Ak to takto pôjde ďalej, viem si predstaviť, že sa táto séria a možno aj ostatné knihy od Cassandry Clare, rýchlo vtesnajú medzi mojich obľúbencov.

Najviac som však zvedavá na to, kam bude celý príbeh smerovať. Ako som už vravela, za tie roky sa nedalo vyhnúť všetkým spoilerom, ale väčšinu toho, čo viem, sú vzťahy medzi postavami, teda kto s kým skončí, rovnako aj to, ako je to vlastne s Jacom a Clary a podobne. Uvedomila som si však, že netuším, ako sa to ďalej bude vyvíjať po tej dejovej stránke. Je jasné, že sa schyľuje k nejakej väčšej bitke, pretože Valentine sa zjavne nedokáže zmieriť s momentálnym usporiadaním spoločnosti a začal podnikať isté kroky k tomu, aby bolo po jeho. Netuším však, či to bude nejaká epická vojna národov, alebo sa naňho vrhne len niekoľko našich hlavných postáv, alebo aké plot-twisty ma čakajú. No som naozaj veľmi zvedavá a dúfam, že sa stane niečo, čo ma úplne ohromí.
Takže ak ste ešte rovnako ako ja túto sériu nečítali, zatiaľ môžem povedať, že sa to uberá fakt dobrým smerom a minimálne tieto prvé dve časti odporúčam všetkými desiatimi!

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Ja zbožňujem CC. AJ keď už s tými knihami o Tieňolovcoch preháňa, fakt ich je už veľa, ale stále príde s niečim novým a ja to potom potrebujem :D Mesto skla je moja najobľúbenejšia časť, pokojne to tam mohla ukončiť, pretože ostatné časti sú celkom slabšie, teda až na Mesto nebeského ohňa :D Ale máš sa načo tešiť! :3 Bude to šokujúce, skvelé a epické :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to som si všimla že tých kníh je už milión a práve to má tak dlho odrádzalo :'D ale to je niečo ako s Rickom Riordanom, tiež už má kopu tých seriia stále ma to baví čítať :D
      Práve som sa do Mesta skla zacitala a zatiaľ sa mi páči najviac takže som fakt zvedavá. A aj čo ma čaká ďalej! :3

      Odstrániť