pondelok 11. februára 2019

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)


Originálny názov: The Cruel Prince (2018)
Rok vydania u nás: 2019
Počet strán: 384
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: pevná s prebalom

Anotácia: Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvoma sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov. O desať rokov neskôr Jude stále žije vo Férskej ríši, obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami, a napriek tomu, že sa tu ocitla nedobrovoľne, snaží sa medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však ľuďmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa, ktorý robí Jude zo života peklo.
Féri sa neštítia zradiť ani svojich najbližších a dvoré intrigy smerujú k prevratu. Jude však isťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Keď hrozí, že celú ríšu pohltí násilie, rozhodne sa riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a dokonca aj tých, ktorých z celej duše nenávidí.

Po tejto knihe som siahla hlavne preto, že som bola zvedavá na ďalší a inak podaný svet férov. Samozrejme že som už poznala ten od Sarah J. Maas a nešlo niektoré veci neporovnávať, ale snažila som sa do toho ísť nezaujato, byť otvorená všetkému.
Holly Black stavila hlavne na jednú vec a to vzťahy. Celý svet férov je založený na ich vzťahoch medzi sebou, k ľuďom alebo ku kráľovskej rodine. Všetci féri sú vypočítaví, intrigánski, majú to jednoducho v sebe. Snažia sa všemožnými spôsobmi dosiahnúť nejaké postavenie alebo výhody, ktoré by ich v očiach ostatných posunuli vyšie po spoločenskom rebríčku. Sú odhodlaní, krvilační a krutí. A predstavte si, že v tom prostredí žijete ako smrteľník.

Jude
Tým sa dostávame ku hlavnej postave Jude, ktorá spolu so sestrami Taryn a Vivienne zažije obrovskú traumu keď sa u nich doma zjaví Fér, zavraždí im rodičov a unesie ich do Férskeho sveta. Prejde však desať rokov a oni sú tam už ako doma. Teda až na Vivi, ktorá je síce ako jediná z dcér polovičnou férkou, no práve ona sa najzúfalejšie zo všetkých snaží dostať späť do sveta ľudí. To sa však nedá povedať o Jude, ktorá si jednoducho zvykla a napriek šikanovaniu a hrozbám zo strany Férov sa tam cíti ako doma. Bolo mi na nej najviac sympatické práve to, že sa nevzdávala a bola ochotná si niečo vytrpieť preto, aby dosiahla čo chcela. Znášala posmešky a nenávisť, no bola si istá, že si vydobyje nejaké postavenie medzi férmi. Zaujímavý bol vzťah medzi ňou a jej sestrou Taryn- s ktorou boli dvojičky. To znamenalo, že mali medzi sebou puto, no boli úplne rozdielne. Taryn bola oveľa viac bojazlivá, poddajná a nechcela nič iné, len aby mohla žiť ako neviditeľná medzi férmi aj naďalej.

Hoci sa veľká časť knihy venuje skôr opisom sveta a vykresľovaním vzťahov než samotnému deju, prišlo mi, že sme sa veľa nedozvedeli. Celkom som nepochopila, kde leží férsky svet a kde svet ľudí, ani akú majú spoločnú históriu. Neviem povedať, ako presne to funguje v politike tohto sveta, okrem toho že existuje kráľovská rodina. Prišlo mi to trochu nejasné a málo premyslené. Vo fantasy knihách je to niečo, čo oceňujem najviac- poriadne premyslený svet so zložitou minulosťou, dejnami a jasným politickým usporiadaním. Tu mi to trochu chýbalo.

Ako som spomínala, Jude sa mi pozdávala. Bola zaujímavá a mala osobnosť. Akonáhle sa však ocitla uprostred "akcie", niečo sa stalo a... už mi neprišla ako dobrý adept na hlavnú hrdinku. Nemala som pocit, že od nej možno očakávať veľké veci a že by mohla zmeniť svet. Prišlo mi to také trochu nasilu. Chápem, že zohrávala celkom významnú úlohu, ale akoby sa sama pasovala za záchrankyňu. Nepochopila som, prečo si myslela, že má právo o všetkom rozhodovať. A nejednalo sa o žiadne malichernosti, išlo o budúcnosť ríše a ona sa tam zrazu ocitla ako ten, kto ide splietať intrigy a plány.

Čo sa týka deja, mám také rozporuplné pocity. Akcie bolo celkom dosť, no celé rozuzlenie mi prišlo akési uponáhľané. Ešte som si ani nestihla zvyknúť na udalosti, ktoré sa riešia a zrazu sa našiel nejaký dôkaz, ktorý všetko vysvetlil. Ďalšia vec, ktorá mi trochu prekážala, boli také prvoplánové udalosti a obroské náhody, ktoré Jude pomáhali napredovať. Keby niet tých náhod, nikdy by sa nedozvedela isté veci, ktoré posúvali dej. To podľa mňa nikdy nie je v knihe dobre, keď je zápletka založená na náhodách, bez ktorých nemá dej logiku.

Veľké plus má však u mňa kniha za krásne opisy. Jude sa do férskej krajiny zamilovala a jej očami sme mohli vnímať krásu prírody, veľkoleposť férskeho bohatstva, krásne látky a šaty, hudbu a... jedlo. Som úchyl na opisy jedla v knihách 😂 Priznávam sa. Milujem opisy hostín, osláv a sviatkov sprevádzaných kopou jedla a hudby. A tu to bolo fakt intenzívne až ma často prepadával hlad.
Cardan

Veľkú úlohu v príbehu samozrejme zohral aj princ Cardan, na ktorého koniec koncov odkazuje názov celej knihy. Prišiel mi trochu iný ako ostatné takéto postavy. Bol férom skrz-naskrz, plný nanávisti voči ľuďom, rozmaznaný, krutý, pomstychtivý, škodoradostný... no jednoducho ho môžete vykresliť všetkými negatívnymi vlastnosťami a budete mať veľkú šancu, že sa trafíte do jeho osobnosti. Tiež sa aj obklopoval podobnými bytosťami, čiže férmi s vyšším postavením, bohatými a rovnako krutými. No v interakcií s Jude, Taryn a inými postavami som si niečo uvedomila... a to, že sú to ešte vlastne deti. Jude a Taryn majú 17 rokov a Cardan toho aj na férske pomery tiež ešte nemal veľa za sebou. Tie ich hádky, nenávisť a pomsty mi prišli jednoducho také detinské. Potom sa však krutý a násilný svet férov znova pripomenul a dej sa nezaobišiel bez krvavých scén a niekedy fakt brutálnych činov.

V konečnom dôsledku teda môžem povedať, že Krutý princ je kniha, ktorá má čo ponúknuť. Priniesla niečo, čo už síce poznáme, ale poňala to trochu inak a vcelku zaujímavo. Je v nej kopa postáv o ktorých si čitateľ môže utvoriť vlastné názory, obľúbiť si ich alebo znenávidieť. Dej mi neprišiel nejako do hĺbky premyslený, ale stačil na to, aby zaujal a aby vo mne vzbudil zvedavosť, čo sa bude diať v nasledujúcej časti :)

A čo vy? Už ste čítali Krutého princa? Budem rada, ak sa so mnou podelíte o svoje dojmy :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Tuto knížku jsem cetla pred nejakou dobou a tvoje pocity z ní naprosto chápu. Je to dobrý svět, spousta postav, příběh taky ujde, ale máš pravdu, že to působí celkově dost nedotaženě... Ale i tak se mi líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím že viacero ľudí má podobné pocity takže asi na tom niečo bude 😄 no som zvedavá na pokračovanie ako sa to vyvinie :)

      Odstrániť