štvrtok 7. februára 2019

RECENZIA: Jeden temný trón (Kendare Blake)


Originálny názov: One Dark Throne (2017)
Rok vydania u nás: 2018
Počet strán: 440
Vydavateľstvo: CooBoo
Väzba: pevná

Anotácia: Boj o korunu sa už začal... Po nezabudnuteľných udalostiach beltainských slávností a zahájení Nástupného roka je celý ostrov Fennbrin hore nohami. Budúcnosť ostrova je veľmi neistá. Katherine, kedysi najslabšia a najkrehkejšia sestra, je silnejšia než kedykoľvek predtým. Arsinoe odhalila pravdu o svojich schopnostiach a musí vymyslieť, ako zo svojho tajomstva vyťažiť maximum. Aspoň kým ju neodhalia. A Mirabella, ktorú všetci donedávna považovali za najmocnejšiu zo sestier a budúcu kráľovnú, čelí nekonečným útokom - útokom, ktorým nevie zabrániť a ktoré ohrozujú ľudí blízkych jej srdcu... ktorá z troch sestier zvíťazí?

Na druhé pokračovanie Troch temných korún som sa veľmi tešila, pretože prvá kniha ma nadchla. Nevedela som sa dočkať, no ako mesiace ubiehali, na knihu som tak trošku zabudla a keď sa mi Jeden temný trón dostal po vyše pol roku do rúk, nebola som už taká žeravá do čítania. To sa trochu odrazilo aj na tom, že prvé kapitoly som zdolávala ťažko, pretože som sa ocitla vo svete, ktorý som síce už poznala, no z väčšej časti som naň pozabúdala... a hlavne na to obrovské množstvo postáv! S tým som už mala trochu problémy aj pri čítaní prvej knihy, ktorá sa zameriavala hlavne na predstavenie týchto postáv, ktorých bolo naozaj požehnane. A teraz som ich musela spoznávať odznova. Postupne som sa však čím ďalej tým viac do toho dostávala, pospomínala si na postavy a ich vzťahy... a kniha ma zase úplne pohltila!

Keďže autorka už načrtla charaktery postáv v prvej knihe, tu sa viac mohla venovať iným veciam. Intrigy a vymýšľanie plánov nahradila akcia, boje a skutočná hrozba smrti pre všetky z troch sestier. Síce každá z kráľovien žila na inom konci ostrova a dovtedy sa stretávali veľmi málo, v tejto knihe bolo ich interakcie oveľa viac, čo ma veľmi tešilo. Bolo ľahké posudzovať ich osobitne, ale keď sa stretli, bolo to niečo úplne iné. Každá má iné prednosti aj chyby, no každá by bola bezpochyby silnou kráľovnou.
artist

Pamätám si, že v predošlej časti som si akosi najmenej obľúbila Mirabellu. Bola síce vykresľovaná ako najmocnejšia zo sestier, no mňa veľmi nezaujala a keby som si mala vybrať, ktorej držím palce, Mira by to asi nebola. No v tejto časti sme mali možnosť ju oveľa lepšie spoznať a ja som si k nej tiež dokázala nájsť cestu. Preukázala, že je odvážna a silná, no zároveň dobrosrdečná. Mojou obľúbenkyňou naďalej zostala Arsinoe, ktorá tiež prešla istými zmenami, no stále je to drzá a nebojácna bojovníčka. Najväčšou zmenou však prešla Katherine, ktorá na konci prvého dielu zažila nevýslovnú hrôzu a to ju síce zocelilo, no aj veľmi poznačilo. Niekedy ma z nej až mrazilo a nebola som si istá, aké sú jej úmysly. Práve ona bola tou, ktorá sa najviac vrhla do boja o korunu a bolo veľmi zaujímavé sledovať jej postupy.

Trochu viac sme sa dozvedeli aj o ich detstve, čo bolo pre mňa veľmi zaujímavé. Kráľovné sú do istého veku vychovávané spolu, potom ich však rozdelia a ujmú sa ich rodiny, ktoré ich majú pripraviť na panovanie a vraždu svojich sestier. Musí byť zvláštne mať všetky bezstarostné detské spomienky na svoje sestry a potom sa ich snažiť zabiť.

„Letné slnko vrhá na zem tiene s jasným obrysom a odrazu vyzerajú ako duchovia ich detských verzií z bezstarostných liet, ktoré sa naveky budú hrať na skrývačku medzi týmito stromami.

Vždy keď čítam nejakú fantasy knihu, snažím sa predstaviť si, aké by to bolo žiť v danom svete. V tomto to majú najťažšie práve kráľovné, ktoré musia bojovať o svoj život, no obyčajní ľudia si žijú viac-menej pokojne. Je trochu zvláštne, že to krviprelievanie berú úplne normálne, dokonca sú radi, keď majú možnosť zúčastniť sa nejakého verejného boja. Neviem si predstaviť, ako by som sa chovala ja, či by som sa tiež rad chodila pozerať na to, ako sa kráľovné snažia zavraždiť jedna druhú. Tu to však bolo, zdá sa, úplne normálne.

artist
To, čo sa mi na tejto sérií zatiaľ najviac páči, sú rôzne nečakané a často až šokujúce zvraty. V minulej časti ich bolo požehnane hlavne na konci, no tu sa už vyskytovali počas celého deja. Najviac sa mi na tom páči, ako ich autorka podáva. Nesnaží sa nasilu vytvoriť nejaké pompézne scény, ktoré všetko zmenia. Tieto zvraty komponuje do príbehu s ľahkosťou, akoby len tak mimochodom, pričom však čitateľom naozaj otrasú a nechajú ho v nemom úžase.

Táto séria je rozhodne výnimočná a svojou atmosférou úplne iná ako ďalšie fantasy série. Originálny svet dopĺňa napätá atmosféra, intrigy a detailný opis fungovania celého ostrova a spoločnosti. Vďaka hromade postáv má čitateľ možnosť nájsť si svojich obľúbencov alebo sa "pridať" na stranu jednej z kráľovien a držať jej palce v súťaži o korunu. Keďže v každej kapitole sa striedajú pohľady nie len hlavných postáv, ale občas aj nejakých vedľajších, rozprávanie je dynamické a máme možnosť vidieť príbeh z rôznych uhlov a sami si utvoriť názor. Už teraz sa teším na pokračovanie a tí, čo ste túto sériu ešte nečítali, rozhodne ju odporúčam! :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem Albatros Media
Knižku si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Práve čítam Tri temné koruny a i keď ma pomalší dej až tak nenadchol, určite sa pustím do dvojky. Ani mne Mirabella zo začiatku neprirástla k srdcu, ale postupom knihy som si ju obľúbila. Dokonca viac ako Kat, ktorá dostala naozaj málo priestoru😯

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môžem prezradiť, že v druhej časti dostane práve Kat kopu priesoru :) a aj iné postavy :)

      Odstrániť