piatok 30. marca 2018

FAREBNÝ KNIŽNÝ TAG

Už dlhšie som chcela pridať nejaký TAG, no akosi sa mi nedarilo nájsť niečo zaujímavé. Preto som si vytvorila svoj vlastný. Chcela som niečo jarné alebo veľkonočné a s tým sa mi spájajú hlavne farby. Preto som vymyslela niečo takéto :D


BIELA
Farba nevinnosti a čistoty. Kto stelesňuje tieto hodnoty lepšie než dieťa? Poznáš nejakú knihu s detským rozprávačom?

Medzi mojich obľúbených spisovateľov patrí John Boyne, ktorý napísal veľa kníh presne s takýmto rozprávačom. Jeho Chlapec v pásikavom pyžame, Chlapec na vrchole hory alebo Zostaň kde si a potom odíď sú úžasné silné knihy a trúfam si povedať, že sú také výnimočné práve vďaka detským rozprávačom, ktorí vidia svet inými očami.
No moja úplne najobľúbenejšia kniha z tejto kategórie je  Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko  od Jonathana S. Foera. Rozprávačom je deväťročný chlapec Oskar, ktorý sa musí vysporiadať so smrťou svojho otca, ktorý zahynul 11. septembra 2001 pri páde dvojičiek. Čo sa mi páči najviac je to, že hoci sa Oskar musí vysporiadať s niečim naozaj ťažkým a smutným, kniha vôbec nie je nejaká depresívna. Oskar je neuveriteľne príjemný a vtipný rozprávač a celý príbeh robí sviežim a zaujímavým.
Táto kniha patrí medzi moje najobľúbenejšie a ak vás zaujíma, 
recenziu si môžete prečítať TU.


ŽLTÁ
Predstavuje optimizmus, radosť a veselosť. Ktorá kniha ťa vždy rozosmeje alebo vyčarí úsmev na tvári?

Zatiaľ som sa smiala pri každej jednej knihe od Ricka Riordana. Určite je to aj tým, že píše hlavne pre mladších čitateľov a snaží sa svoje príbehy podať tak, aby ich zaujali a toto je naozaj dobrá cesta. Percyho Jacksona som aj ja začala čítať na základke, no ostatné série ako Bohovia Olympu, Carter Kane alebo Magnus Chase sa ku mne dostali už ako k sedemnásť- osemnásť ročnej. No to nič nemenilo na tom, že boli zábavné a ja som si ich čítanie naozaj užívala.
Do tejto kategórie som vybrala knihu Trials of Apollo: The Hidden Oracle, ktorá mi pripomenula tie časy, kedy som prvýkrát objavila svet Percyho Jacksona... bol to skvelý pocit opäť sa ponoriť do toho sveta a Apolón potrestaný tým, že musí žiť ako človek bol neskutočne vtipný rozprávač!


ČERVENÁ
Farba odjakživa spájaná s láskou a vášňou. Aký je tvoj obľúbený knižný pár?

Je straaaašne veľa rôznych knižných párov, ktoré zažívajú osudovú lásku, sú pre seba ako stvorení a po vzťahu aký majú oni, túžia tisícky čitateľov. Vlastne v takmer každej knihe sa nájde jeden podobný pár a aj keď si myslím, že väčšinou je to klišé... nebudem sa tváriť, 
že im ticho nezávidím :'D
Jeden pár, ktorý sa mi však vryl do pamäte je Lilian a Clerfayt z knihy  Nebo nepozná obľúbencov  od E.M. Remarqua. Ich vzťah bol niečo úplne iné. Nebol dokonalý, rovnako ako ani oni dvaja. Najskôr to medzi nimi nebolo ani tak o láske, ako skôr o veľmi dobrom priateľstve. Napriek všetkým problémom a ťažkým životným situáciám vždy jeden druhého rešpektovali a to mi prijde vo vzťahu najdôležitejšie... jednoducho neboli taký ten klasický párik a to sa mi na nich veľmi páčilo.


MODRÁ
Studená farba, predstavujúca chlad a ľad. Pri čítaní ktorej knihy ťa až mrazilo a po chrbte ti behali zimomriavky?

Podľa mňa takéto pocity by mali vyvolávať hlavne trilery alebo detektívky a to sú presne žánre, ktoré takmer vôbec nečítam :'D Najbližšie k tomu majú poviedky od Edgara Allana Poa, ktoré sú vážne temné a pri nich som častokrát mala podobné pocity.
Kniha, od ktorej som to však vôbec nečakala a ktorá ma v tomto najviac prekvapila je  Klamári  od E. Lockhart. Odzačiatku bola tak trochu zvláštna a tajomná a nikdy som nevedela, čo sa stane ďalej. No keď sa začalo všetko pomaly vyjasňovať a na konci prišlo rozuzlenie... zostala som bez slov.


ZELENÁ
Svieža jarná farba prebúdzajúcej sa prírody. Ktorá kniha opisuje krajinu alebo prírodu?

S prírodou sa mi najviac spája  Hobit  od J.R.R. Tolkiena. Keďže je vlastne o putovaní cez celú krajinu a odohráva sa vo svete a dobe, kde neboli veľké mestá ani nič podobné... Často sú v nej opisy prírody a hôr... čo k tomu viac dodať :D


ČIERNA
Farba temnoty a smútku. Ktorý knižný svet je taký temný, že by si v ňom nechcel/a žiť?

Teraz existuje toľko kníh, ktorých dej sa odohráva v nejakom post-apokalyptickom alebo fantasy svete, ktorý je na spadnutie alebo ho ovláda nejaká temná moc, že je naozaj veľmi ťažké vybrať len jeden :D Ale vždy keď na tým premýšľam, jeden z najhorších mi príde Panem z  Hier o život  od Suzanne Collins. Keď si predstavím, že by som sa ocitla v aréne, kde ma chce každý zabiť a jediný spôsob ako vyhrať je vyvraždiť ostatných... to by som asi nezvládla.


FIALOVÁ
Predstavuje tajomno a mágiu. Magické prvky ktorej knihy ťa najviac zaujali?

Jednotkou čo sa mágie a čarov týka je Harry Potter, to bez debaty... Ale kniha, ktorá prezentuje mágiu trochu iným spôsobom a ktorá ma fakt uchvátila je kniha  Havraní chlapci  od Maggie Stiefvater. Prišla mi naozaj originálna a taká... uveriteľnejšia. Všetko to čarovné a magické sa odohráva v reálnom svete a preto je to také prirodzenejšie. Fakt sa mi to páčilo a ak ste túto sériu ešte nečítali, rozhodne ju odporúčam.


SIVÁ
Vyblednutá a fádna farba. Ktorá kniha ti prišla nudná alebo nezaujímavá?

Je viac kníh, ktoré ma až tak nebavili a po pár stránkach som ich odložila s tým, že sa k nim vrátim neskôr (čo sa však väčšinou nestalo). Rovnako aj takých, ktoré boli síce trochu bez nápadu, no dočítala som ich a v konečnom dôsledku boli celkom fajn.
Kniha s ktorou som sa však naozaj strašne dlho trápila a nakoniec ju odložila bez toho, aby som ju dočítala je  Nebo na dosah  od Jandy Nelson. Neviem čím to je. Tešila som sa na ňu, čítala som na ňu celkom pozitívne recenzie... ale ja som ju jednoducho nedokázala ani dočítať :'D Niekoľko týždňov, opakujem- TÝŽDŇOV, som sa snažila dostať ďalej, no vždy som zvládla len pár strán za deň. Počas tohto "čítania" som prečítala ďalšie dve knihy no s ňou sa nie a nie pohnúť. 
Jednoducho mi nesadla. Ani postavy, ani príbeh, proste nič... Som zvedavá, či niekedy nájdem odvahu sa k nej vrátiť a pokúsiť sa ju dočítať :D


Taak a to je všetko. Ak niekoho tento TAG zaujme a bude si ho chcieť vyplniť, hoďte mi potom odkaz do komentárov, rada si ho pozriem! :)

4 komentáre:

  1. Jee práve som narazila na tvoj blog po 1x a som veľmi rada.
    Skvelý TAG, ktorého čítanie ma pobavilo. Hneď na úvod ma zaujalo, že si spomenula Johna Boyna a jeho detských rozprávačov. Aj pre mňa sú jeho knihy veľmi obľúbenými.
    Havraních chlapcov si musím prečítať a v blízkom čase som na to naozaj poriadne odhodlaná, no s čím som sa stotožnila je vtipnosť Riordanových kníh.
    Vďaka za spríjemnenie večera :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborný článok a veľmi kreatívny tag - si šikovná!♥
    Zostaň kde si a potom odíď na mňa v poličke čaká hádam už večnosť, a to ma už dlho láka, no akosi nemám čas sa k tejto knihe dostať. Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko si túžim prečítam, len dúfam, že to nebude tak ako pri spomínanej knihe od Johna Boyne. Ach, ale keď je toľko kníh, ktoré ma čakajú, ktoré chcem prečítať, len ten čas je proti mne -_-
    Súhlasím s tebou ohľadom Hier o život - keď si pomyslím na tú sériu až mi naskakujú zimomriavky po tele O.o Ale i tak ju zbožňujem!♥
    Od Nelson som čítala Dám ti aj slnko (radí sa medzi moje srdcovky), takže som chcela skúsiť aj Nebo na dosah, ale trocha som sa teraz zháčila O.o No uvidíme, ako sadne mne, ak sa ku mne niekedy dostane, lebo naozaj, toľko kníh a tak málo času :( Alebo lepšie povedané, ja si ten čas neviem dobre rozvrhnúť :D
    Maj sa krásne a možno sa do tohto skvelého tagu zapojím aj ja, veľmi sa mi páči a tvoje otázky sú skvelé...uvidíme, či si správne rozvrhnem čas a stihnem to do konca jari :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem veľmi pekne! ^.^
      Ja milujem všetky Boynovky, takže Zostaň kde si a potom odíď môžem len odporučiť! Rovnako Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, to je jednoducho jedna z mojich najobľúbenejších kníh :3 Ale áno, to s tým časom je fakt nanič, ani ja už teraz nemám toľko času ako kedysi a niektoré knihy mi stoja na poličke straaašne dlho kým sa k nim konečne dostanem :'D
      Aj ja som čítala Dám ti aj slnko a tá je skvelá, nechápem prečo to u mňa takto dopadlo :'D možno som ju len čítala v zlom období, neviem...každopádne dúfam, že teba nesklame :)
      Ak sa zapojíš, budem veľmi rada ^.^ Aj ty sa maj krásne! :)

      Odstrániť