pondelok 19. júna 2017

RECENZIA: Frajer na záskok (Kasie West)

Originálny názov: The Fill-in Boyfriend (2015)
Rok vydania u nás: 2017
Počet strán: 280
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: brožovaná

Anotácia: Osemnásťročná Gia je pekná, úspešná a v škole veľmi obľúbená. Tesne pred školským plesom ju opustí frajer. Už niekoľko mesiacov o ňom kamarátom rozpráva a práve dnes im ho mala predstaviť. Bojí sa, že jej viac už nikto neuverí, a tak osloví prvého chalana, na ktorého narazí. Poťiada ho, aby sa na plese vydával za jej ex frajera.
Všetko sa skomplikuje, keď zistí, že si ho nedokáže vyhnať z hlavy. Nechce oňho prísť, a tak sa postupne do svojich poloklamstiev stále viac zamotáva.
Musí sa rozhodnúť- ohrozí priateľstvo s ľuďmi, ktorí pri nej stoja celý život, alebo lásku k frajerovi na záskok, ktorá sa v nej rodí?

***

Už tak dlho som nečítala niečo oddychové, že ma takmer prekvapilo, keď sa hneď na prvých stránkach nezjavila vražda, smrteľná choroba, alebo boj o život :D Práve naopak, už od začiatku sa dalo očakávať, aký príbeh nasleduje- oddychovka, kde najväčšie zlo je zlomyseľná kamoška, nechápaví rodičia a problémy s chalanmi. No a napočudovanie sa mi to páčilo.

Ako som už spomínala, ide o príbeh s celkom predvídateľným dejom a zápletkou. Nevinná lož, ktorá sa postupne nabaľuje a nečakaná láska k novému chalanovi. Napriek tomu, že mám rada komplexnejšie príbehy, kniha sa mi čítala ľahko a bola som zvedavá, čo bude nasledovať...


Prvé maličké mínus, ktoré si u mňa autorka vyrobila, bolo za niektoré nudné postavy. Gia bola v pohode, aj keď sa ma jej problémy nejako extra nedotkli a najprv som sa do nej nevedela veľmi vcítiť. Ešte horšie na tom boli je kamošky- Claire, Laney a Jules, ktorých mená som si spočiatku nevedela zapamätať a prišlo mi, že nemajú nijakú osobnosť (možno okrem Jules, ktorá bola tá typická potvora, ktorá hlavnej hrdinke znepriemňuje život).
Oveľa lepší dojem na mňa spravil Frajer na záskok, ktorého meno dlho nepoznala ani sama Gia, tak ani ja vám ho nebudem dopredu prezrádzať.
Páčil sa mi už od začiatku, mal nejakú osobnosť. Nebol dokonalý, Gia ho odzačiatku opisovala s rôznymi nedostatkami a ani nebol jej typ. Postupne sa však odhaľoval jeho charakter a každou maličkosťou si ma získaval čoraz viac. Tešila som sa na pasáže, v ktorých sa objavil a vďaka tomu, ako vplýval na Giu, som si postupne začala obľubovať aj ju.
Podobne na tom bola aj jeho sestra Bec. Bola drzá, sebavedomá a páčil sa mi jej vzťah s bratom, to, ako držali spolu.

,,Ak si ty chaotik, tak ja som prírodná katastrofa."
,,Tá najkrajšia prírodná katastrofa, akú som kedy videl."

Kniha sa čítala veľmi rýchlo. Neboli v nej nijaké hluché miesta, stále sa niečo dialo. Milé a vtipné scény sa miešali s trochou drámy a boli v dokonalom pomere. Páčilo sa mi, ako sa vyvíjala Gia aj jej názory na život- že zisťovala, čo je v živote naozaj dôležité a na čom naopak až tak nezáleží, aj keď si to často neuvedomujeme. Myslím, že autorka chcela poukázať na problémy dnešnej doby, ako sa ľudia snažia byť dokonalí len pre to, aby si ich okolie o nich nič zlé nemyslelo a že často zabúdajú na hodnoty ako sú priateľstvo a úprimnosť... a podala to veľmi milou a príjemnou cestou :)

Myslím, že táto kniha sa stala takou mojou guilty pleasure. Nie je to nejaké brilantné umelecké dielo o ktorom sa budú učiť deti o desiatky rokov v škole, ale jednoznačne má niečo do seba. Ak hľadáte oddychovú knihu plnú romantiky, bežných tínedžerských problémov a nejakým posolstvom, určite po nej siahnite :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete zakúpiť TU. 

4 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala, vypadá jako pohodové letní čtení :) Snad vyjde i u nás :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem... je to fakt taká oddychovka... a u vás sa kniha volá Náhradní kluk, neviem či už vyšla, píšu rok vydania 2017, ale objednať sa dá :D

      Odstrániť
  2. Toto bola prvá kniha od Kasie, ktorú som čítala a veľmi si ma získala. Videla som, že niektorí blogeri ju hodnotili skôr priemerne, no napriek tomu ma dostalo veľa krásnych myšlienok. Páčilo sa mi dokonca aj to, že Gia nebola vyslovene slniečko a takisto som veľmi oceňovala, že autorka riešila súčasné problémy, hlavne ohľadom sociálnych sietí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na mňa zapôsobila podobne... nečakala som nič svetoborné ale určite bola v mnohých ohľadoch skvelá :)

      Odstrániť