streda 6. mája 2020

RECENZIA: Kráľovstvo z popola (Sarah J. Maas)

Originálny názov: Kingdom of Ash (2018)
Rok vydania u nás: 2020
Počet strán: 720
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: brožovaná

Anotácia: Dlhoočakávané finále jednej z najúspešnejších fantasy sérií, závislosti, ktorej prepadli čitatelia po celom svete, Trón zo skla!
Aelin Galathynius sa zaprisahala, že zachráni svoj ľud, aj keď cena, ktorú za to treba zaplatiť, je nepredstaviteľne vysoká. Keď ju kráľovná férov Maeve uväzní v starodávnej železnej truhle a niekoľko mesiacov mučí, jedinou nádejou na prežitie je len Aelinina ohnivá vôľa a strašná istota, že ak ju Maeve zlomí, bude to znamenať skazu pre jej milovaných. S každým ďalším dňom však jej pevné odhodlanie nepoddať sa čoraz viac slabne... Kým je Aelin v zajatí, jej priateľov a spojencov osud zaveje na všetky svetové strany. Niektoré putá sa posilnia, iné sa spretŕhajú naveky. A keď sa ich cesty znovu spoja, všetci musia bojovať, ak Erilea nemá padnúť. V napínavom záverečnom diele svetového bestselleru od Sarah J. Maas bude musieť Aelin zviesť posledný, najťažší boj pre záchranu seba samej – a pre prísľub lepšieho sveta.

Nemôžem uveriť, že už mám za sebou poslednú časť tejto série. Keďže prešli už tri roky odkedy som do rúk vzala prvú časť, cítim sa rovnako ako postavy, ktoré sa zrazu ocitli na konci tej dlhej cesty. Všetko, čo si museli vytrpieť a preskákať viedlo k jednému jedinému cieľu a ten bol zrazu na dosah. Mala som z toho zmiešané pocity. Na jednu stranu sa mi naozaj ťažko lúči s postavami s ktorými som bola tak dlho, no na druhú mám pocit, že si zaslúžia, aby už bolo po všetkom a mali pokoj... no tento diel zase raz ukázal, že to nie je také jednoduché 😅

Už prvé kapitoly boli ako ľadová sprcha. Krásnu exotickú Anticu z predošlého dielu znova nahradila krutá vojnou zmietaná krajina. Smrť, zúfalstvo a krutosť ovládli všetky kráľovstvá a znova som nadobudla pocit, že ide o vopred prehratý boj. Aelin bola navyše stále uväznená férskou kráľovnou Maeve a bolo jasné, že ju nečaká nič dobré. Situácia vyzerala naozaj zúfalo a autorke skladám poklonu za to, ako dokázala vybičovať moje emócie 😂

Chaol, Rowan, Aelin, Dorian, Manon
Páčilo sa mi, že bol príbeh znovu vyrozprávaný z viacerých pohľadov. Bez toho by to ale ani nešlo, pretože postavy boli zase roztrúsené kade-tade po celej krajine a každá mala inú úlohu v nadchádzajúcej vojne, ktorú musela splniť. Každý jeden pohľad ma veľmi zaujímal a bavil, hoci som mala niekedy pocit, že všetko postupuje trochu pomaly. Ale to bolo skôr tým, že som bola strašne netrpezlivá a už som chcela, aby sa všetci stretli. Aedion s Lysandrou a terrasenskou armádou už bojovali na severe s nepriateľmi, pričom Chaol, Yrene a Nesryn sa ešte len plavili spolu s posilami z južného kontinentu, Manon s ostatnými bosorkami a Dorianom zháňali posily z bosoráckych radov, a to ani nehovorím o stále uväznenej Aelin a jej záchrannom tíme zloženom z Rowana, Elide, Lorcana a Gavriela, ktorí si ani neboli istí, kde ju hľadať. Práve Aedion a všetci ľudia pod jeho velením mali môj najväčší obdiv. Oni prví okúsili neskutočnú silu a brutálnosť morathského vojska, ktoré ich každým dňom drvilo čoraz viac, no napriek tomu sa nevzdávali.

Keďže už v predošlých dieloch bolo jasné, že bez vojny sa tento príbeh nemôže skončiť, bola som veľmi zvedavá, ako ju autorka opíše. A rozhodne som nezostala sklamaná. Dokonale zachytila atmosféru strachu, zúfalstva a bezmocnosti, ktorá vládla v armáde medzi vojakmi. Vojnové scény vo filmoch a knihách ma vždy strašne zasiahnu, neznášam tú krutosť a nezmyselnosť vojny. Keď si predstavím koľko ľudí v nej trpí, koľko rodín sa rozpadne a to všetko len kvôli hlúpej politike alebo nejakému tyranovi... dovádza ma to do šialenstva. Preto som všetko strašne prežívala a pri tých krvavých obrazoch sa mi tlačili slzy do očí... Asi to dosť svedčí o skvelých schopnostiach autorky, pretože to všetko pôsobilo strašne realisticky. Páčilo sa mi aj to, že vôbec nebolo jasné, kto vyhrá a fakt som sa obávala, že to tí "dobrí" nezvládnu... no a či zvládli, to ani neprezradím 🙈😅

Aelin
Okrem tej drsnej stránky bojov ma dostala aj kopa naozaj epických scén... musím sa priznať, že aj pri nich mi trochu tiekli slzy, napríklad v 61. kapitole, och, na to sa tešte 😂 Super bolo, že veľa postáv malo takéto momenty, nie len Aelin, ktorá síce bola pre ostatných najväčšou nádejou, no je jasné, že bez svojich priateľov a spojencov by ani ona nemala šancu. Veľmi som obdivovala najmä Manon, Doriana a Aediona, tí si vyslúžili môj obrovský rešpekt. Och a Yrene, bez nej by to asi dopadlo fakt zle. Vlastne, keď sa tak nad tým zamyslím, každá postava zohrala svoju dôležitú rolu a každá prispela niečím, čo by nikto iný nezvládol. Každý prispel svojim kúskom k snahe poraziť Erawana. A to nadväzuje na vec, ktorú na tejto sérii milujem najviac – tá hĺbka a komplexnosť postáv. Áno, občas to SJM síce trochu preháňa s tým, akí sú všetci drsní a krásni, no stále je tu fakt, že žiadna postava nie je len tak na okrasu. O každej jednej z nich by sa dala napísať samostatná kniha a to je, podľa môjho názoru, naozaj niečo obdivuhodné.

Nechcem veľmi opisovať dej, aby som niekomu nepokazila zážitok z čítania, no podotknem aspoň to, že sa môžete tešiť na všetko, čo má dobrý záverečný diel mať – kopu akcie, vysvetlenie všetkých zápletiek, emóciami nabité scény a epické vyvrcholenie, ktoré si budete ešte dlho pamätať. Ja osobne si dokážem pri knihách z tejto série veľmi živo predstavovať všetky scény a doteraz mám pred očami kopu úchvatných okamihov, akoby to som videla na vlastné oči. Často ľutujem, že neviem pekne kresliť, pretože napríklad zasnežené Terrasenské hory, mohutné wyverny alebo Aelinina mágia sú ako stvorené na to, aby ich dal niekto na papier. Ešte dlho budem na množstvo scén spomínať a už teraz sa teším na nejaký budúci rereading. A najviac sa budem tešiť práve na tento diel, pretože to bolo naozaj krásne ukončenie tohto neskutočného príbehu a neubránila som sa slzám.

Takže na záver chcem len povedať to, že toto je pre mňa jedna zo sérii, ktoré si naozaj zaslúžia pozornosť. Jej najväčšie kvality spočívajú v neuveriteľnej prepracovanosti, úžasnom vývoji deja aj postáv a schopnosti vyvolať v čitateľovi emócie. Samozrejme, že má aj nejaké svoje chyby, ale to má každá kniha a aj každý človek. Za mňa je to jedna z najlepších fantasy sérii a za svojim názorom si budem neochvejne stáť. Presne ako Aelin ❤️


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Veľmi ma mrzí, že už je koniec. Predsa len, sedem kníh prežívame všetko dobré aj zlé s postavami a teraz sa s nimi musíme rozlúčiť. Postavy dostali koniec, aký si zaslúžili, teda okrem Gavriela ☹️ Musím povedať, že najviac ma bavila dejová línia Doriana a Manon, keďže ako postavy sa ešte stále vyvíjali a hľadali sa, kdežto ostatný si tým už prešli v minulých knihách a hoci bolo Království popela nádherné, myslím si, že niektoré postavy nás už akosi nemali čím prekvapiť. Aj napriek tomu to však bolo prekrásne zakončenie série, na ktorú budem ešte dlho myslieť a po čase sa k nej rada vrátim.
    Chválim aj Tvoju recenziu 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to poriadna cesta a človek si na tie postavy zvykne, akoby boli jeho skutoční priatelia... Ja som si užívala každú dejovú linku, ale máš pravdu, že Dorian s Manon boli takí osviežujúci... Každopádne, za mňa táto kniha splnila všetky moje očakávania :)
      A ďakujem krásne! <3

      Odstrániť